Autorităţile din Egipt ar putea solicita despăgubiri de peste 1 miliard de dolari în urma ajutorului acordat pentru deblocarea navei Ever Given în Canalul Suez, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom ajunge la despăgubiri de peste 1 miliar de dolari, a declarat Osama Rabie, preşedintele şi directorul general al Autorităţii Canalului Suez, la postul egiptean de televiziune Sada El Balad.

Rabie a spus că cifra se bazează pe pierderile de venituri ale canalului, costul echipamentelor şi utilajelor şi al orelor de forţă de muncă pentru cei 800 de salvatori care au eliberat nava.

"Vom cere o sumă echitabilă. Le-am salvat atât de mult eliberând nava fără daune sau pierderi majore. Întreaga navă ar fi putut fi pierdută ", a spus Rabie, potrivit unei traduceri a NBC News, fără a specifica cine ar putea fi obligat să plătească.

Portcontainerul de 200.000 de tone a fost repus pe apă cu succes luni, la şase zile după ce rămăsese blocat pe diagonală în Canalul Suez.

Incidentul a declanşat o criză a transportului maritim internaţional, a blocat trafic comercial mondial de 9 miliarde de dolari pe zi, făcând să aştepte 422 de nave care transportau de la ţiţei până la bovine.

Autorităţile au declarat că întârzierile vor fi eliminate până sâmbătă, dar blocarea traficului maritim ar putea avea repercusiuni de lungă durată asupra porturilor şi lanţurilor de aprovizionare din întreaga lume.

Rabie a spus că speră să se poată ajunge la un acord de despăgubire ”în două sau trei zile” şi, în caz contrar, Egiptul ar putea reţine nava în Marele Lac Amar, la nord de Canalul Suez, unde se află în prezent pentru întreţinere.

"Am putea fi de acord cu privire la o anumită compensaţie, sau vom merge în instanţă. Dacă decid să meargă în instanţă, nava ar trebui reţinută", a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.