Economia Germaniei s-a contractat în trimestrul al doilea, din cauza declinului exporturilor provocat de cererea externă slabă şi conflictele comerciale, potrivit datelor publicate miercuri, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

PIB-ul a scăzut cu 0,1% trimestru la trimestru, după un avans confirmat de 0,4% în primele trei luni ale anului, a anunţat Biroul Federal de Statistică.

Datele preliminare aferente perioadei aprilie-iunie corespund aşteptărilor analiştilor intervievaţi de Reuters.

Ritmul anual de creştere a încetinit la 0,4% în trimestrul al doilea, de la 0,7% în primul trimestru, potrivit datelor ajustate la factorii de calendar. Analiştii prognozau un avans de 0,1%.

”Dezvoltarea comerţului extern a încetinit creşterea economică, deoarece exporturile au înregistrat o descreştere mai accentuală a exporturilor decât a importurilor”, conform datelor statistice.

Contribuţii pozitive au provenit din partea cererii interne susţinute de consum, cheltuielile guvernamentale şi formarea de capital fix brut.

Activităţile de construcţii au scăzut în trimestrul al doulea, după devansarea unor lucrări în primele trei luni ale anului, ca urmare a iernii neobişnuit de blânde.

”În ultimul an economia s-a târât”, a declarat un analist al Unicredit, Andreas Rees, adăigând că pentru semestrul al doilea nu se întrevede o îmbunătăţire, din cauza incertitudinilor întâmpinate de exportatorii germani.

”În afară de Brexit, mai mult decât orice este disputa comercială dintre SUA şi China şi posibilele tarife americane pentru maşinile europene”, a mai spus Rees.

După publicarea datelor, randamentul obligaţiunilor germane pe termen de 10 ani a scăzut la un minim record de -0,623%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.