Donald Trump a încearcat marţi să câştige bani de pe urma ştirii privind percheziţia FBI la proprietatea sa din Florida, invocând ancheta în mesaje text şi e-mailuri prin care se solicită donaţii politice de la susţinătorii săi, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Percheziţia fără precedent a locuinţei unui fost preşedinte a marcat o escaladare semnificativă a anchetei federale care are rolul să stabilească dacă Trump a eliminat ilegal documente de la Casa Albă, la încheierea mandatului său, în ianuarie 2021.

Trump continuă să cocheteze public cu o nouă candidatură la preşedinţie în 2024, dar nu a spus clar dacă va face acest lucru.

Trump a încercat să descrie percheziţionarea clubului său Mar-a-Lago din Palm Beach ca pe o mişcare motivată politic a administraţiei preşedintelui Joe Biden, fostul preşedinte jucând un rol cheie în alegerile primare republicane, care au loc înainte de alegerile intermediare din noiembrie, care vor determina controlul asupra Congresul SUA.

”În timp ce îi văd pe candidaţii susţinuţi de mine câştigând mari victorii şi văd dominaţia mea în toate sondajele, ei încearcă să ne oprească din nou pe mine şi pe Partidul Republican”, a spus Trump marţi, într-un e-mail de strângere de fonduri.

Trump a mai afirmat că ”nelegiuirea, persecuţia politică şi vânătoarea de vrăjitoare trebuie să fie expuse şi oprite”.

Fostul preşedinte şi-a lansat comitetul său de acţiune politică Salvaţi America la câteva zile după ce a pierdut alegerile din 2020 în faţa lui Biden. Are peste 100 de milioane de dolari în bancă, un buget de război formidabil.

Trump a anunţat luni percheziţionarea clubului său, într-un comunicat, spunând că aceasta a fost efectuată de ”un grup mare de agenţi FBI”.

Cartierul general al FBI din Washington şi biroul său din Miami au refuzat să comenteze.

Eric Trump, unul dintre copiii adulţi ai lui Trump, a declarat luni pentru Fox News că percheziţia a vizat cutii cu documente pe care tatăl său le-a adus de la Casa Albă.

O sursă familiarizată cu chestiunea a confirmat pentru Reuters că percheziţia pare să fie legată de eliminarea de către Trump a unor documente clasificate de la Casa Albă.

Ancheta este una dintre numeroasele investigaţii care s-au concentrat asupra lui Trump de când şi-a încheiat mandatul, la câteva săptămâni după ce susţinătorii săi au luat cu asalt Capitoliul SUA, pe 6 ianuarie 2021, într-o încercare nereuşită de a-şi inversa pierderea electorală.

Trump continuă să susţină în mod fals că alegerile au fost furate prin fraudă la vot pe scară largă.

Fostul preşedinte rămâne cea mai influentă voce a Partidului Republican, deşi sondaje recente au arătat că un număr tot mai mare de alegători republicani îl susţin pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, ca potenţial candidat pentru 2024.

O lege federală numită U.S. Presidential Records Act impune păstrarea notificărilor, scrisorilor, notiţelor, e-mailurilor, faxurilor şi altor comunicări scrise legate de îndatoririle oficiale ale unui preşedinte.

Orice percheziţie a unei locuinţe private ar trebui să fie aprobată de un judecător, după ce agenţia de urmărire penală a demonstrat cauza probabilă că percheziţia este justificată.

Aproape sigur o astfel de perche3ziţie trebuie aprobată şi de directorul FBI Christopher Wray, un numit de Trump, şi de şeful său, procurorul general Merrick Garland, care a fost numit de Biden.

Un oficial de la Casa Albă a spus că lui Biden nu a fost notificat în prealabil cu privire la percheziţie şi a trimis întrebări Departamentului de Justiţie.

Trump nu a fost prezent la momentul percheziţiei, deoarece se afla luni la New York, a informat Fox News Digital, publicând o fotografie a lui Trump despre care un reporter Fox a spus că îl arată părăsind Trump Tower.

Trump, care locuieşte la clubul său din Palm Beach de când şi-a încheiat mandatul, şi-a petrecut, în general, verile la clubul său de golf din Bedminster, New Jersey, deoarece Mar-a-Lago se închide de obicei în perioada verii.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.