Preşedintele american Donald Trump a semnat miercuri noul acord comercial dintre SUA, Canada şi Mexic, în cadrul unei ceremonii la Casa Albă la care au participat aproximativ 400 de invitaţi, dar niciunul dintre democraţii care au contribuit la adoptarea acordului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump, judecat în Senat sub acuzaţiile de abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului, i-a salutat pe nume pe republicanii prezenţi la eveniment. Între alţi invitaţi s-au aflat parlamentari din ţară, muncitori, fermieri şi directori de companii, precum şi oficiali din Mexic şi Canada, potrivit Casei Albe.

Acordul U.S.-Mexico-Canada Agreement (USMCA) înlocuieşte acordul North American Free Trade Agreement (NAFTA) şi prevede reglementări mai stricte referitoare la forţa de muncă şi sectorul auto, lăsând aproape nemodificate fluxurile comerciale anuale de 1.200 de miliarde de dolari dintre Statele Unite, Mexic şi Canada.

”Astăzi punem în sfârşit capăt coşmarului NAFTA şi promulgăm noul acord dintre SUA, Mexic şi Canada”, a afirmat Trump.

Flancat de un grup de muncitori americani cu pălării tari, Trump a spus că acordul va stimula creşterea economică, va fi benefic fermierilor, muncitorilor şi producătorilor.

Trump a spus că îngrijorările provocate de externalizările determinate de NAFTA l-au determinat să candideze la preşedinţie în 2016.

Numeroase grupuri de afaceri au salutat acordul, care mai trebuie ratificat de Parlamentul Canadei înainte de a intra în vigoare. Mexicul a aprobat deja acordul.

Premierul canadian Justin Trudeau a afirmat, la Ottawa, că guvernul său minoritar va ccontinua să răspundă întrebărilor din partea diverselor industrii şi grupuri.

”Avem întrebări şi avem un proces de ratificare. Aştept cu nerăbdare să îl parcurgem cu responsabilitate şi rapid, pentru că este important pentru canadieni”, a spus Trudeau.

Nu au fost invitaţi la eveniment preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, preşedintele Comisiei pentru Finanţe Richard Neal şi alţi democraţi care au negociat cu administraţia Trump timp de luni de zile extinderea prevederilor referitoare la forţa de muncă, mediu şi aplicarea prevederilor pactului, creând condiţiile pentru adoptarea în Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi.

Trump nu a menţionat munca depusă de Pelosi sau de alţi democraţi pentru pactul comercial, dar reprezentantul pentru Comerţ Robert Lighthizer a recunoscut în remarcile sale rolul liderilor din Camera Reprezentanţilor în finalizarea acordului comercial.

Evenimentul a avut loc în timp ce senatorii americani vor începe să pună întrebări în procesul pentru destituirea lui Trump şi înaintea unui vot major care va avea loc în această săptămână, referitor la convocarea sau nu a unor martori precum fostul conslier pentru securitate naţională John Bolton.

Miercuri, Trump l-a criticat dur pe Bolton, care a scris într-o carte nepublicată că preşedintele i-a spus că vrea să blocheze un ajutor militar de 391 de milioane de dolari destinat Ucrainei pentru a presa Kievul să deschidă investigaţii împotriva fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, care are şanse mari să fie nominalizat de către democraţi drept candidat în alegerile prezidenţiale.

Pelosi a declarat reporterilor că democraţii au asigurat îmbunătăţiri mari acordului USMCA, în pofida absenţei de la evenimentul lui Trump, adăugând ”Sper că înţelege ce semnează astăzi”.

Neal a spus reporterilor că republicanii senatori au considerat că acordul este ”prea democrat” şi că acordul asigură protecţii puternice pentru muncitori, o aplicare mai bună a prevederilor referitoare la mediu şi măsuri de prevenire a creşterii preţurilor medicamentelor.

Senatul american a adoptat cu o largă majoritate legislaţia de implemntare a USMCA şi au trimis-o preşedintelui Trump pentru promulgare.

Chiar şi după ratificarea acordului de către Canada, implementarea va mai dura câteva luni, pentru că cele trei ţări trebuie să demonstreze că îşi respectă obligaţiile înainte de intrarea oficială în vigoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.