Valoarea acţiunilor tranzacţionate la bursă la nivel mondial a crescut cu 17.000 de miliarde de dolari în 2019, de la sub 70.000 de miliarde de dolari, la peste 85.000 de miliarde de dolari, potrivit calculelelor băncii germane Deutsche Bank, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Creşterea valorii acţiunilor a fost susţinută de politicile monetare relaxate şi de evoluţiile politice la nivel global.

Băncile centrale din jurul lumii au adoptat politici mai favorabile pieţelor. În acest an, Rezerva Federală a redus dobânda de politică monetară de trei ori, iar Banca Centrală Europeană a redus şi mai mult dobânzile care se aflau deja în teritoriu negativ.

Perspectivele comerţului mondial, care erau incerte după alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite şi votul pentru Brexit al Marii Britanii, au devenit la clare pe  parcursul acestui an.

În Statele Unite, Camera Reprezentanţilor a adoptat noul acord comercial nord-american al administraţiei Trump, iar Wasshingtonul a ajuns la un acord cu Beijingul referitor la faza întâi a negocierilor comerciale.

În Europa, victoria răsunătoare a conservatorilor premierului Boris Johnson îi va da acestuia puterea de negociere a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Creşterea valorii acţiunilor globale a fost dominată de pieţele americane, unde indicii S&P 500, Dow Jones Industrial Averagge şi Rusell 2000 au urcat cu peste 20% în acest an.

Indicele Nasdaq Composite, care include acţiuni al companiilor din sectorul tehnologiei, a încheiat tranzacţiile de joi la peste 9.000 de puncte, pentru prima oară în istoria sa. Creşterea recentă a indicelui Nasdaq reflectă evoluţia pozitivă a titlurilor unor companii precum Microsoft şi Apple, care au susţinut întreaga piaţă.

Nasdaq a atins 8.000 de puncte pe 27 august 2018, iar avansul acţiunilor unor companii gigant a contribut la o creştere a indicelui cu circa 36% în acest an.

Titlurie Microsoft au crescut cu peste 44,8% din august 2018, iar cele ale Apple cu 33%.

Nasdaq a avut nevoie de 335 de zile pentru a câştiga 1.000 de puncte. Cu toate acestea, Nasdaq a fost susţinut de un număr de acţiuni care nu sunt asociate întotdeauna de performanţele peste aşteptări ale indicelui.

Astfel, acţiunile companiilor din aşa-numitul grup FAANG, care include Facebook, Apple, Amazon.com, Netflix şi Alphabet, compania mamă a Google, au înregistrat performanţe relativ slabe în perioada în care Nasdaq a câştigat 1.000 de puncte.

De exemplu, acţiunile Facebook au crescut cu circa 16,6%, dar cele ale Amazon.com au scăzut cu 4,2% din august 2018, în timp ce titlurile Netflix’ au scăzut cu 8,7% în ultimele 16 luni. Acţiunile de clasa A ale Alphabet au urcat cu 7,7%.

Între timp, Dow Jones Industrial Average a urcat cu aproape 23% în acest an şi cu 9,87% din august 2018, în timp ce S&P 500 a câştigat circa 29,2% în 2019 şi 11,85% în ultimele 16 luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.