Un proiect pentru construirea unei insule gigant care să asigure suficientă energie pentru 3 milioane de gospodării a primit undă verde din partea politicienilor danezi, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prima insulă energetică din lume va avea 120.000 de metri pătraţi, dar există speranţa ca suprafaţa ei să fie de trei ori mai mare. Va fi un centru pentru 200 de turbine eoliene gigant.

Acesta este cel mai mare proiect de construcţie din istoria daneză. El costă, estimativ, 28 de miliarde de euro.

Situată la 80 de kilometri în larg, insula artificială va fi deţinută cel puţin pe jumătate de stat, iar în parte de sectorul privat.

De aici va fi livrată energie electrică atât pentru danezi, cât şi pentru reţele din ţări învecinate. Nu a fost anunţată o listă a acestor state, însă, potrivit profesorului Jacob Ostergaard de la Universitatea Tehnică a Danemarcei, printre beneficiari vor fi Marea Britanie, Germania şi Olanda.

În conformitate cu Legea climatului, Danemarca şi-a luat angajamentul în 1990 să reducă cu 70% emisiile de gaz până în 2030 şi să devină neutră din punct de vedere al dioxidului de carbon până în 2050. În luna decembrie a anului trecut, a anunţat că încheie toate exploatările noi de petrol şi gaze din Marea Nordului.

Ostergaard a declarat pentru BBC: „Este uriaş. Este următorul mare pas pentru industria turbinelor eoliene din Danemarca. Eram lideri pe uscat, apoi am făcut pasul în larg şi acum facem pasul cu insule energetice, astfel că va menţine industria daneză în poziţie de pionierat”.

Grupul Dansk Energi a transmis că, în timp ce „visul este pe cale să devină realitate”, se îndoieşte că insula din Marea Nordului va fi gata de funcţionare înainte de 2033, data stabilită.

O insulă energetică mai mică este deja în plan spre a fi construită în Marea Baltică, în largul Bornholm (estul Danemarcei). Au fost semnate acorduri pentru furnizarea de energie electrică de aici spre Germania, Belgia şi Olanda.

(Ilustraţie: BBC)
(Ilustraţie: BBC)

Energia regenerabilă oferă în prezent aproximativ o treime din necesarul de energie electrică în UE. Potrivit Uniunii Europene, eolienele marine oferă în prezent un nivel de 12 gigawaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.