Veniturile bugetare au crescut cu 12% după primul semestru al anului, faţă de aceeaşi perioadă a anuluit recut, la 132 miliarde lei, iar surplusul a susţinut creşterea veniturilor populaţiei şi a investiţiilor publice, potrivit datelor prezentate luni de premierul Viorica Dăncilă, în cadrul bilanţului după şase luni de guvernare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Deci, în vistieria statului au intrat cu aproape 15 miliarde de lei în plus faţă de primul semestru al anului trecut. Lunar, acest lucru înseamnă o creştere de 2,5 miliarde lei sau 530 milioane euro. Acest surplus a fost folosit pentru a susţine creşterile de venituri ale populaţiei, precum şi creşterile cu investiţiile publice”, a spus Dăncilă.

Sumele din impozitul pe venit au scăzut la 11,7 miliarde lei după primul semestru al acestui an, de la 14,8% în primele şase luni din 2017.

”Ştiţi bine că acest lucru este datorat faptului că impozitul a fost redus de la 16% la 10%. Deci, am avut, cum era şi firesc, o scădere de 3,1 miliarde lei”, a spus Dăncilă.

Transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat a adus la buget un plus de 12,6 miliarde lei, de la 34,2 miliarde lei în primul semestru al anului trecut, la 46,8 miliarde lei în ianuarie-iunie 2018.

”Dacă vom cumula plusul de 12,6 miliarde lei din contribuţii sociale, cu minusul de 3,1 din impozitul pe venit, constatăm că avem un beneficiu net la buget de 9,5 miliarde lei, fără a afecta nici pe angajaţi, nici pe angajatori”, a spus Dăncilă.

Potrivit datelor prezentate de premier, deficitul bugetului de pensii a scăzut de la 6,3 miliarde lei în ianuarie-iunie 2017, la 3,2 miliarde lei în aceeaşi perioadă a acestui an.

Sumele primite de la Uniunea Europeană (UE) au crescut în primul semestru cu 19,7%, la 6,8 miliarde lei. Gradul de absorbţie a fondurilor europene a crescut de la 16% în decembrie 2017 la 19% în iunie 2018, potrivit premierului.

”Pentru finalul acestui an, ne-am propus să atingem nivelul de 25%”, a spus Dăncilă.

Totodată, şomajul a scăzut în primele şase luni la 3,48%, de la 4,02% în decembrie 2017.

”Ţinta noastră este să reducem la 3% până în 2020”, a spus Dăncilă.

Dăncilă a amintit şi despre creşterea punctului de pensie de la 1 iulie cu 10%, de la 1.000 de lei la 1.100 lei.

”Anul viitor, punctul de pensie la creşte cu 15% şi va ajunge la 1.265 de lei”, a spus premierul.

În plus, de la 1 iulie, a avut loc o creştere a pensiei minime, de la 520 de lei la 640 de lei.

Premierul a amintit şi creşterea subvenţiilor pentru angajarea persoanelor fără loc de muncă la 2.250 lei, subvenţie lunară acordată angajatorului pentru fiecare persoană fără loc de muncă angajată cel puţin un an de zile.

În plus, Guvernul a decis creşterea cu 10% a plafonului de venit pentru pensionarii care au venituri mici pentru a beneficia de medicamente compensate cu 90%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.