Cuba îşi va deschide graniţele pentru turişti şi va relaxa condiţiile de intrare în ţară, de luna viitoare, după vaccinarea majorităţii populaţiei împotriva Covid-19 cu vacinuri proprii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Restricţiile dure din cauza pandemiei, o reducere drastică a zborurilor către Cuba şi o interdicţie de către SUA asupra majorităţii călătoriilor pe insula condusă de comunişti sub fostul preşedinte american Donald Trump au împiedicat activităţile de turism, lăsând Cuba în urma unor concurenţi regionali precum Republica Dominicană, Puerto Rico, Bahamas şi Cancun.

Dar, începând cu 15 noiembrie, Cuba va cere vizitatorilor doar să aibă asupra lor dovada vaccinării sau un test PCR recent pentru a intra în ţară, înlocuind printre cele mai stricte protocoale din Caraibe, care implicau o perioadă de carantină şi mai multe teste PCR.

O populaţie complet vaccinată se va dovedi un punct cheie de vânzare pentru insula deja apreciată pentru siguranţa sa, plajele şi apele turcoaz, a spus Francisco Camps, care coordonează cele 32 de hoteluri ale companiei spaniole Sol Melia din Cuba.

”Cuba va fi una dintre cele mai sigure destinaţii sanitare şi credem că putem ajunge la un număr de vizite similar cu cel din 2019 până la sfârşitul anului viitor”, a spus el.

Vaccinurile produse în Cuba sunt în prezent în curs de evaluare de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi majoritatea datelor din studii nu au fost încă analizate de experţi independenţi.

Dar, printre ţările cu peste 1 milion de locuitori, Cuba se vaccinează mai repede decât oricare alta, potrivit unui număr de date oficiale văzute de Reuters.

Guvernul afirmă că ritmul rapid al vaccinărilor dă rezultate, cazurile şi decesele de COVID-19 scăzând cu cel puţin 80% de la un vârf atins în mijlocul verii.

Cel puţin 90% din populaţie a primit cel puţin o doză dintr-unul dintre vaccinurile cu trei doze din ţară.

”Ne aflăm într-un moment favorabil, când începem să ne recuperăm obiceiurile, să ne putem vizita rudele şi să plecăm în vacanţă, precum şi să îmbunătăţim activitatea economică”, a declarat luna aceasta ministrul Turismului, Juan Carlos Garcia.

Pandemia a închis şcoli, locuri de divertisment şi restaurante, reducând aproape la zero importanta industrie a turismului - blocând călătoriile în străinătate ale cubanezilor şi vizitele în ţară ale cubanezilor care trăiesc în străinătate - agravând o criză economică care i-a lăsat pe locuitori lipsiţi de alimente şi medicamente.

 Cuba a primit peste patru milioane de turişti în 2019, aceştia având o contribuţie de 10,6% la produsul intern brut (PIB) al ţării şi mult mai mult prin intermediul lanţurilor de aprovizionare şi al activităţilor economice informale.

Dar în acest an au sosit doar 200.000 de oaspeţi şi sunt aşteptaţi doar alţi 100.000, a spus ministrul Garcia. Economistul cubanez Ricardo Torres a spus că aceste cifre înseamnă o scădere „devastatoare” de 92% a turismului în acest an, comparativ cu 2019.

”Aşa că vorbim despre anul viitor pentru orice redresare reală a turismului... care generează un efect secundar şi deci este decisiv pentru redresarea economică”, a spus Torres, profesor invitat la Universitatea Americană din Washington.

Embargoul SUA limitează drastic comerţul cu Cuba, aşa că ţara depinde în mare măsură de fluxurile de valută străină şi de bunuri de bază pe care călătorii şi diaspora cubaneză le aduc pe insulă.

În ciuda optimismului crescând pe măsură ce turismul îşi revine, oficialii au avertizat că redresarea economică va fi mai treptată decât se credea iniţial, după o scădere bruscă de 10,9% anul trecut şi încă de 2% până în iunie.

Staţiunea de plajă Varadero este deja parţial deschisă, inclusiv pentru piaţa internă, pentru care este destinaţia preferată. Şi viaţa se întoarce încet în cartierul colonial Havana, în timp ce se pregăteşte să primească din nou vizitatorii după o pauză de 19 luni.

”Vechea Havana a fost tristă în tot acest timp pentru că nu au fost turişti”, a spus Ernesto Alejandro Labrada, proprietarul restaurantului Antojos, acum plin de cubanezi care se bucură de o masă înainte de întoarcerea vizitatorilor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.