Criza energetică din China, care a dus la oprirea activităţilor unor fabrici, ar putea fi un pericol mai mare pentru economie decât criza datoriilor de la grupul imobiliar Evergrande, determinând investitorii să evite industriile vulnerabile la deficitul de energie, cum ar fi sectorul siderurgic şi construcţiile, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

China are un deficit de energie din cauza lipsei unei cantităţi suficiente de carbune, a standardelor mai stricte referitoare la emisii şi a cererii puternice din partea producătorilor industriali, factori care au dus la raţionalizarea consumului.

Fabricile şi-au oprit activităţile din cauza lipsei energiei şi a obligativităţii impuse de guvern de a respecta obiectivele referitoare la reducerea emisiilor de carbon.

Băncile Goldman Sachs şi Nomura şi-au revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei chineze din acest an.

Acţiunile producătorilor de produse chimice, de sautomobile şi ale companiilor de transport au scăzut, în timp ce titlurile producătorilor de energie regenerabilă au crescut.

Investitorii consideră că amploarea posibilă a acestor probleme ar putea minimiza problemele de lichidităţi ale dezvoltatorului imobiliar Evergrande, care are obligaţii financiare de 305 miliarde de dolari şi care a perturbat în această lună preţurile acţiunilor companiilor imobiliare şi ale obligaţiunilor.

”Criza Evergrande se desfăşoară de ceva timp şi cred că riscurile vor fi detensionate într-o direcţie controlată”, a declarat Yuan Yuwei, manager de fonduri la Water Wisdom Asset Management.

El a spus că lipsa electricităţii va rupe echilibrul dintre ofertă şi cerere, dând o lovitură directă consumului şi economiei reale.

”Este mai probabil ca acească cădere să fie necontrolată”, consideră Yuan.

În schimb, unele acţiuni din sectorul proprietăţilor, afectate puternic de criza Evergrande, au început să îşi revină, unii investitori considerând că piaţa a reacţionat exagerat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.