Vicepreşedinta Camerei Deputaţilor Cristina Prună a atras vineri, atenţia într-un mesaj public, asupra urgenţei adoptării unei noi legi offshore, în această perioadă de creştere a preţului gazelor naturale, vedem o dată în plus cât de importantă este consolidarea securităţii energetice şi independenţa faţă de importuri. Deputata USR semnalează că dependenţa de importuri de gaze naturale a crescut de la 2% în anul 2015 la peste 24% în anul 2019.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un rol important în înscrierea României pe acest trend l-au jucat politicile publice păguboase, precum OUG 114/2018, promovate de fostele guvernări PSD, arată comunicatul de presă al USR. Conform sursei citate, în anul 2021 evoluţia a fost una similară, importurile de gaze naturale fiind deja mai mari comparativ cu ultima parte a anului 2020.

„Rezervele de gaz natural din Marea Neagră pot să contribuie decisiv la susţinerea procesului de tranziţie către un sector energetic curat, cu importante beneficii economice şi sociale. E nevoie ca Parlamentul şi ministerele Finanţelor şi Energiei să colaboreze pentru a adopta o nouă lege până la finalul acestui an, dacă vrem să nu ratăm şansa extraordinară a unei generaţii”, a precizat Cristina Prună, potrivit sursei amintite.

Actuala Lege Offshore, adoptată în anul 2018, a descurajat investiţiile în exploatarea rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră. Deşi corectarea ei a fost prezentată ca o prioritate de Guvern la finalul anului 2019, acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent. Odată cu finalizarea, în această săptămână, a negocierilor pentru preluarea de către Romgaz a participaţiei Exxon din perimetrul Neptun Deep, există un argument suplimentar pentru adoptarea rapidă a noii legislaţii.

„Orice amânare pe mai departe a promovării unei noi legi ar reprezenta un eşec al statului român şi o piedică pusă în dezvoltarea economiei româneşti”, a concluzionat Prună, conform sursei menţionate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.