Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din Bucureşti, a declarat marţi în emisiunea Talk News de la Prima News TV, că avem toate şansele să atingem prin ianuarie 17% - 18% rată a inflaţiei, iar principala pârghie pe care nu o foloseşte aproape deloc Ministerul de finanţe este corelarea cu politica monetară, care este singura pe care se sprijină macrostabilitatea României. El a mai spus că bugetul pe 2023 ”cu siguranţă pleacă de la nişte ipoteze mult prea exagerate”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Profesorul universitar a arătat despre inflaţie că nu este vârful şi nu se plafonează şi că va continua această creştere.

”Eu chiar estimez că va trece de ianuarie, februarie, ca puseu de creştere în continuare. Avem toate şansele să atingem prin ianuarie 17% - 18% inflaţie”, a arătat Păun, precizând că lăsând la o parte efectul negativ, faptul că această inflaţie este o taxă, ea diminează puterea de cumpărare a noastră, iar procentul de anul viitor, de două cifre, cu siguranţă va pune în continuare presiune pe bugetul nostru.

”Inflaţia te sărăceşte, polarizează veniturile foarte mult, cei care mai au câteva lucruri se mai pot salva, cei care nu au de niciunele vor trăi la limita supravieţuirii şi mulţi vor intra în această zonă. Cu siguranţă, inflaţia pune presiune mare pe dobânzi pe ratele românilor care s-au împrumutat la bănci şi pentru creditele de capital de lucru. Este un fenomen pe care va trebui să ne concentrăm în perioada următoare”, a explicat profesorul.

Cristian Păun a menţionat că Ministerul de Finanţe are câteva pârghii.

”Poate că principala pârghie pe care nu o foloseşte aproape deloc Ministerul de finanţe este corelarea cu politica monetară, care este singura pe care se sprijină macrostabilitatea României. Nu poţi să spui că ai macrostabilitate când România stă astăzi doar pe un picior. Ministrul de Finanţe spune că nu are soluţii magice, nici nu aşteptăm, ci să ia nişte măsuri care să se coreleze cu BNR, pentru că altfel, ceea ce face ministerul devine prociclic, iar ce face BNR devine în van. Adică vom avea inflaţie mai multă, mai mare decât alţii, deci din punctul meu de vedere, cred că în momentul de faţă trebuie să ne concentrăm pe rezolvarea acestui fenomen care e supărător şi care ne sărăceşte ca naţiune şi nu ne dă speranţe de dezvoltare având în vedere impactul pe dobânzi”, a mai spus el.

Întrebat ce greşeşte Ministerul de Finanţe, profesorul a spus că inflaţia este în toată Europa, dar problema este că la noi inflaţia e dublă faţă de Europa, durează mai mult şi nu suntem de ieri de azi campionii acestei inflaţiii.

”Ne confuntăm cu acest flagel care aproape a devenit cronic, este una din explicaţiile rămânerii noastre în urmă pe parte economică şi pentru care creşterea economică nu se vede în buzunarul cetăţeanului, în bunăstarea lui, pentru că permanent inflaţia mănâncă din această bunăstare, care rămâne doar pe hârtie”, a afirmat Cristian Păun. 

El s-a referit şi la bugetul pe 2023 care, spune că ”cu siguranţă pleacă de la nişte ipoteze mult prea exagerate, iar principala ipoteză care îl face aproape necredibil acest buget pe 2023 este ipoteza cu privire la inflaţie”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.