Costul asigurării pentru default (intrare în incapacitate de plată) al Turciei a urcat luni la cel mai ridicat nivel după criza financiară din 2008, lira turcească s-a depreciat cu 1,3%, iar randamentul obligaţiunilor suverane pe termen de 10 ani a crescut, pe fondul îngrijorărilor mai mari legate de impactul conflictului din Ucraina, temerile privind inflaţia fiind amplificate de creşterea preţurilor petrolului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lira a coborât până la 14,4 unităţi pentru un dolar, faţă de nivelul de 14,2155 unităţi atins vineri, revenind ulterior la 14,14 unităţi pentru un dolar.

Costul asigurării împotriva unui default a atins luni cel mai ridicat nivel de la criza financiară globală din 2008, în timp ce datele Refinitiv au arătat că randamentul compus al obligaţiunilor de referinţă pe 10 ani a crescut la un nivel record de peste 26%.

După ce s-a tranzacţionat într-un interval restrâns în acest an, lira s-a depreciat după ce Rusia a lansat invazia în Ucraina, pe care Moscova o numeşte o ”operaţiune specială”, pe 24 februarie.

În prezent, lira este cu 8,4% mai slabă decât la sfârşitul lui 2021, un an în care a pierdut 44% din valoare.

Războiul ameninţă să stimuleze inflaţia, care atinsese deja 54% în februarie, şi să mărească deficitul de cont curent al Turciei, fiind posibil să deraieze noul program economic al preşedintelui Tayyip Erdogan, care urmăreşte obţinerea unui excedent.

Pe măsură ce preţurile petrolului cresc, marele importator de energie Turcia se confruntă cu o factură mai mare la combustibil şi cu pierderea de turişti din Rusia şi Ucraina, două dintre pieţele sale cheie.

Ministrul de Finanţe Nureddin Nebati a declarat, într-un discurs de luni, că guvernul este hotărât să ia măsurile necesare pentru a lupta cu prioritate împotriva creşterii preţurilor, în condiţiile în care Rusia şi Ucraina sunt producători majori de petrol şi cereale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.