Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), membră a Grupului Băncii Mondiale, investeşte 18,5 milioane euro în Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) pentru a stimula creditarea MIMM în Europa şi Asia Centrală (ECA).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, investeşte suma de 18,5 milioane euro în Fondul European pentru Europa de Sud-Est S.Aa, SICAV-SIF (EFSE). Facilitatea va fi utilizată pentru acordarea de împrumuturi microîntreprinderilor, precum şi întreprinderilor mici şi mijlocii (MIMM) prin intermediul băncilor şi al instituţiilor de microfinanţare, în paisprezece ţări din Europa şi Asia Centrală (ECA)", informează un comunicat.

EFSE este cea mai mare facilitate regională de finanţare a MIMM din regiune.

"Investiţia IFC va spori accesul la finanţare pentru persoanele insuficient deservite din regiunea ECA. Beneficiarii finali ai acesteia vor fi MIMM-urile şi persoanele care, în prezent, au un acces la finanţare limitat, nesigur sau chiar inexistent", se precizează în comunicat.

Microîntreprinderile şi întreprinderilor mici şi mijlocii constituie o forţă motrice a creşterii economice şi o componentă importantă a locurilor de muncă în regiunea ECA, arată IFC.

"Accesul la finanţare rămâne un impediment major în calea dezvoltării acestora", mi arată comunicatul.

Studiile arată că 27% dintre MIMM-urile legal înfiinţate din ECA se confruntă cu nevoi financiare nesoluţionate, deficitul de finanţare în regiune fiind estimat la aproximativ 740 miliarde dolari SUA. Investiţia IFC va  promova creşterea competitivităţii pieţei, va demonstra viabilitatea finanţării în moneda locală şi va permite creditorilor să dezvolte produse inovative.

"Investiţiile capătă o semnificaţie specială în contextul pandemiei de Covid-19 şi al impactului dezastruos al acesteia asupra MIMM-urilor din regiune. Aceste afaceri au nevoie urgent de sprijin pentru a supravieţui declinului şi a păstra locurile de muncă", spun reprezentanţii IFC.

IFC se numără printre partenerii tradiţionali ai EFSE, încă de la înfiinţarea acestuia, în 2005 şi a sprijinit Fondul în cadrul mai multor proiecte.

"Promovăm incluziunea financiară şi finanţarea în monedă locală în regiune de 15 ani. EFSE se bucură să îşi continue demersurile alături de parteneri valoroşi precum IFC, pentru a genera impact pozitiv, investind în succesul coloanei vertebrale economice a regiunii: microîntreprinderile şi întreprinderile mici", a declarat preşedintele EFSE, Christoph Tiskens.

IFC, organizaţie-soră a Băncii Mondiale şi membră a Grupului Băncii Mondiale, este cea mai mare instituţie internationala de dezvoltare focusata pe sectorul privat din pieţele emergente.

"Proiectul va sprijini furnizorii de servicii financiare durabile care răspund nevoilor segmentului MIMM-urilor insuficient deservite, inclusiv prin finanţare în moneda locală, consolidând în acelaşi timp capacitatea operaţională şi performanţele durabile ale societăţilor comerciale în care investeşte EFSE. Această investiţie va contribui la continuarea implementării de către IFC a strategiei privind incluziunea financiară a Grupului Băncii Mondiale", afirmă Vittorio Di Bello, director al sectorului financiar al IFC.

IFC colaborează cu peste 2.000 de societăţi comerciale din lume. În exercitiul financiar 2019, a acordat peste 19 miliarde dolari cu titlu de finanţare pe termen lung ţărilor în curs de dezvoltare.

Ca fond de investiţii de impact înfiinţat în 2005, Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) vizează stimularea dezvoltării economice şi prosperităţii în Europa de Sud-Est şi în regiunea vecinătăţii estice, prin investiţii în microîntreprinderi şi întreprinderi mici de succes, precum şi prin îmbunătăţirea condiţiilor de trai în gospodăriile private.

EFSE a fost iniţiat de Banca de Dezvoltare KfW, cu sprijin financiar din partea Ministerului Federal al Cooperării şi Dezvoltării Economice din Germania (BMZ) şi a Comisiei Europene. Fiind primul parteneriat public-privat de acest tip, EFSE îşi obţine capitalul de la agenţii donatoare, instituţii financiare internaţionale şi investitori instituţionali privaţi. Finance in Motion GmbH, Germania, îndeplineşte rolul de consilier al EFSE, iar Hauck & Aufhäuser Fund Services S.A., Luxembourg, acţionează în calitate de manager al fondului.


 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.