Contractul de privatizare a transportatorului de gaze Vestmoldtransgaz din Republica Moldova a fost semnat miercuri la Chişinău. Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz a anunţat încă din februarie că Agenţia Proprietăţii Publice din subordinea Ministerului Economiei şi Infrastructurii din Republica Moldova a făcut publică adjudecarea de către Eurotransgaz din Chişinău a concursului investiţional de privatizare a companiei de stat moldovene Vestmoldtransgaz, drept complex patrimonial unic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Transgaz este prima companie de stat româneasă care se extinde în regiune.

Pe 28 decembrie 2017, Eurotransgaz SRL, societate înfiinţată la Chişinău având ca asociat unic Transgaz, a depus o ofertă angajantă pentru achiziţia integrală a Vestmoldtransgaz.

 Contractul de privatizare a companiei Vestmoldtransgaz a fost semnat miercuri, la Chişinău, în prezenţa ministrului român al Economiei, Dănuţ Andruşcă, şi a omologului său din Republica Moldova, Chiril Gaburici.

Părţile semnatare ale contractului sunt: Agenţia Proprietăţii Publice din Republica Moldova, prin directorul adjunct Doina Cebortărean, Ministerul Economiei şi Infrastructurii din Republica Moldova prin ministrul Chiril Gaburici şi Eurotransgaz, care are acţionar unic pe Transgaz, prin administratorii Tudor Duţu şi Cristian Rusu. 

În contextul vizitei sale în Republica Moldova, ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, a avut şi o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip.
 
Ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, a declarat că în ceea ce priveşte relaţia cu Republica Moldova, România face politica faptelor, nu a vorbelor, iar semnarea contractului de privatizare este o dovadă în acest sens şi este un prim pas în înfăptuirea Unirii. 

“Este mai mult decât o privatizare. Este mai mult decât o conductă. Este mai mult decât o investiţie. Este mai mult decât o mişcare strategică din partea României sau a Republicii Moldova. Este vorba despre înfrăţire şi despre unirea românilor cu români. Acum, printr-un contract, mâine, printr-un gazoduct, poimâine prin alte măsuri şi acţiuni la fel de concrete şi la fel de ferme. România adoptă politica faptelor în relaţie cu Republica Moldova. Aceasta este aşteptarea pe care o au de la noi atât cetăţenii români, cât şi cei din Republica Moldova”, a declarat, la momentul semnării Ministrul Dănuţ Andruşcă.

Acesta s-a pronunţat ferm în ceea ce priveşte consolidarea parteneriatului în domeniul economic dintre România şi Republica Moldova. 

În ceea ce priveşte caracterul economic al semnării contractului, ministrul Economiei a arătat faptul că, din acest moment, despre Transgaz se poate vorbi ca despre un jucător regional în domeniul energiei.

“Transgaz confirmă locul şi rolul său în portofoliul Ministerului Economiei. Compania este, de astăzi, un jucător economic regional. Investiţia va crea locuri de muncă, valoare adăugată şi va spori securitatea energetică a ambelor ţări. Este o constribuţie concretă, angajantă pe termen lung, în direcţia diversificării rutelor şi a surselor de aprovizionare cu gaz a Republicii Moldova”, a mai afirmat ministrul Andruşcă.

La rândul său, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a subliniat că acest proiect este menit să crească nivelul şi valoarea interconectării dintre cele două ţări în privinţa infrastructurii de transport gaze naturale.

“Dezvoltarea Sistemului Naţional de Transport gaze naturale din zona de Nord Est a României, alături de gazoductul Ungheni-Chişinău, sunt proiectele prin care Transgaz funcţionează, de facto, ca un jucător regional. Avem competenţele, capacitatea şi dorinţa de a îndeplini obiectivele strategice ale României în sectorul în care operăm. Finanţarea, construcţia şi exploatarea interconectării Iaşi-Ungheni vor fi realizate în condiţii de predictibilitate şi siguranţă”, a declarat Ion Sterian, directorul general Transgaz.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.