Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Ţişe, a semnat, miercuri, contractul pentru proiectarea şi realizarea primei instalaţii de tratare, prin dezintegrare moleculară, a deşeurilor, investiţie de peste 60 de milione de lei. Instalaţia, care va fi gata anul viitor, va avea o capacitate de valorificare de 25.000 tone deşeuri reziduale/an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe, a semnat miercuri, 8 mai 2024, în prezenţa câştigătorului licitaţiei, societatea Waste Powertech SRL, contractul privind proiectarea şi execuţia instalaţiei de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deşeurilor municipale din judeţul Cluj”, a transmis, miercuri, Consiliul Judeţean Cluj, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că valoarea adjudecată a contractului este de 60.794.052 lei, fără TVA, finanţarea fiind asigurată din fonduri proprii ale Consiliului Judeţean Cluj.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Este vorba despre o instalaţie ultra-modernă care are rolul de a reduce semnificativ cantităţile de deşeuri municipale rezultate din sortarea reciclabilului şi tratarea mecano-biologică, astfel încât să ne putem încadra în ţinta stabilită prin Strategia Naţională de Gestionare a Deşeurilor: valorificarea energetică a minim 15% din deşeurile municipale până în 2025. Este un obiectiv îndrăzneţ pe care îl putem bifa acum mult mai uşor, cu atât mai mult cu cât soluţia tehnică propusă este una ecologică, ce va genera energie verde, valorificabilă economic. De altfel, din estimările noastre, energia produsă într-un an acoperă consumul Consiliului Judeţean, al stadionului Cluj Arena şi al celorlalte instituţii subordonate”, a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, citat în comunicatul de presă.

Potrivit datelor transmise de CJ Cluj, staţia de dezintegrare moleculară va fi finalizată în prima parte a anului viitor şi va putea fi upgradată cu noi module, în funcţie de nevoile identificate.

Prima etapă este dedicată proiectării. Conform contractului, antreprenorul lucrărilor va trebui să realizeze inclusiv operarea şi mentenanţa instalaţiei pe perioada de garanţie de 3 ani, timp în care Consiliul Judeţean nu va avea niciun cost suplimentar.

”Instalaţia, integral automatizată, va fi amplasată în cadrul Zonei tehnice a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Cluj, pe o suprafaţă de cca. 1000 mp, în imediata apropiere a Staţiei de sortare şi a Staţiei TMB. Conform datelor tehnice din caietul de sarcini, staţia de dezintegrare moleculară va putea valorifica energetic o cantitate de cca. 25.000 tone deşeuri reziduale/an”, a mai transmis CJ Cluj.

Potrivit instituţiei, procesul tehnologic specific unei astfel de instalaţii presupune parcurgerea, în prealabil, a etapei de mărunţire la o granulaţie de sub 25 mm şi de uscare până la o umiditate de sub 20%.

Ulterior, deşeurile sunt introduse în reactorul staţiei pentru parcurgerea etapei de descompunere chimică (dezintegrare moleculară). Gazele astfel rezultate sunt trecute printr-un sistem complex de curăţare, răcire, filtrare şi stocare în rezervor sub presiune. Din acest rezervor, gazele se introduc în motorul generatorului de curent, energie care se va livra în sistemul energetic naţional.

”Concret, dintr-o cantitate de 1 tonă de deşeuri mărunţite şi uscate se pot obţine cca. 400 m³ gaze, cantitatea exactă depinzând de capacitatea calorică a deşeurilor. Din gazele astfel obţinute, şi care au o capacitate calorică similară cu cea din gazul metan, se pot genera cca. 1,1-1,15 MW/h curent electric, din care până în 10% se va folosi pentru funcţionarea instalaţiei. Astfel, prin generarea gazului rezultat pe parcursul unui an, Consiliul Judeţean îşi propune să producă aproximativ 18.240,00 MWh”, a mai transmis CJ Cluj.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.