Consiliul Investitorilor Străini (FIC) anunţă că elementele centrale ale construcţiei actualului buget sunt bine conturate prin estimarea realistă a veniturilor viitoare şi încadrarea deficitului bugetar general consolidat (de 7,16%) în limite acceptabile la nivelul UE, iar investiţiile programate în acest an ating un maxim istoric, însumând 61,4 miliarde lei, putând juca rolul de catalizator în relansarea creşterii economice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Prin măsurile adoptate şi aplicate încă de la începutul crizei sanitare, România a dovedit că principala preocupare este depăşirea problemelor din sistemul de sănătate, asigurarea securităţii cetăţenilor săi, în paralel cu susţinerea economiei. Consiliul Investitorilor Străini (FIC) salută adoptarea bugetului de către Parlament şi consideră că acesta reflectă o viziune echilibrată şi favorabilă relansării economice a României. Considerăm că elementele centrale ale construcţiei actualului buget sunt bine conturate prin estimarea realistă a veniturilor viitoare şi încadrarea deficitului bugetar general consolidat (de 7,16%) în limite acceptabile la nivelul UE. Toate acestea pot asigura succesul implementării măsurilor din programul coaliţiei de guvernare, cum ar fi stabilitatea nivelului de taxare, asigurarea reducerii cheltuielilor administrative în următorii ani, continuarea consolidării fiscale şi orientarea către proiecte mari de investiţii", arată FIC.

Un alt element important este alocarea a 5,5% din PIB pentru investiţii, ceea ce arată o regândire în perspectivă a priorităţilor.

"Investiţiile programate în acest an ating un maxim istoric, însumând 61,4 miliarde lei, şi pot juca rolul de catalizator în relansarea creşterii economice. În plus, bugetul prevede oalocare substanţială pentru contribuţia statului la proiectele de investiţii cu finanţare europeană (cofinanţări 2,9% din PIB), fiind un bun indicator pentru o absorbţie mai mare a fondurilor şi transmite un semnal pozitiv mediului de afaceri, ce încă resimte efectele generate de criza sanitară", adaugă Consiliul Investitorilor Străini.

FIC consideră că provocările bugetare curente pot fi rezolvate printr-o serie de măsuri a căror implementare nu presupune un efort financiar suplimentar, atâta timp cât este asigurată voinţa politică.

"Ne referim în principal la potenţialul de creştere a veniturilor prin îmbunătăţirea sistemului de colectare a veniturilor bugetare şi digitalizarea ANAF, dar mai ales prin crearea şi implementarea unei viziuni prin care România să atragă investiţii cu valoare adăugată ridicată, ce pot juca un rol important în stimularea viitoare a creşterii economice sustenabile. Implementarea unor reforme structurale va ajuta la menţinerea echilibrelor bugetare, în special dacă se vor face ajustări ale cheltuielilor administrative, coroborate cu lansarea de proiecte de investiţii publice şi private. În acest mod se poate asigura depăşirea contextului curent şi succesul României pe termen mediu şi lung", precizează FIC.

Reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini consideră că investiţiile străine directe pot avea o contribuţie semnificativă în relansarea economică şi reiterează necesitatea conturării unor măsuri legislative şi a unor structuri instituţionale dedicate atragerii de investiţii străine, considerând acest domeniu o prioritate pentru perioada următoare.

"Din acest punct de vedere, FIC rămâne un partener activ de dialog ce poate sprijini autorităţile în astfel de demersuri", afirmă ei.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociaţia care îi aduce împreună pe cei mai importanţi investitori cu capital străin din România, peste 120 dintre cele mai mari companii din ţară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din economie şi care au o contribuţie semnificativă la bugetul de stat.

Legea bugetului de stat a fost adoptată de Parlament ţi urmează să fie trimisă la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.