Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a anunţat marţi că susţine păstrarea contribuţiei la Pilonul II de pensii private obligatorii, iar România are nevoie de Pilonul II de pensii, ca sursa de investiţii în economia naţională, pentru recuperarea decalajelor existente faţă de media europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prin pensiile private se va sigura o sursă de venituri suplimentară pentru angajaţii în momentul ieşirii la pensie, în condiţiile în care bugetul de pensii din care este plătită pensia de stat  este deficitar, fiind nevoie de transferurii din bugetul de stat pentru plata pensiilor”,  a declarat marţi Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Reprezentanţii consiliului spun că investiţiile pe care fondurile de pensii private le fac în economie asigură pe de o parte nevoia de finanţare pentru companii, asigurând în acelaşi timp randamentul pensiilor private, iar pe de altă parte reprezintă principalul instrument de economisire pentru populaţie, în contextul în care România înregistrează una din cele mai scăzute rate de economisire a populaţiei pe termen lung la nivel european (73,7% din PIB, media europeană fiind de 227% din PIB, în anul 2016).

Pilonul II de pensii investeşte fondurile în numele participanţilor, astfel încât activele să aducă randamente. Activele, împreună cu randamentul investiţional, sunt returnate participanţilor la vârsta pensionarii sub formă de pensie, completând veniturile din pensia de stat. De asemenea, dreptul la pensia privată se moşteneşte, în caz de deces.

”Acest model de economisire pentru pensionare este uzual în majoritatea ţărilor dezvoltate şi reprezintă principala formă de asigurare a unui trai decent la pensionare în multe dintre acestea. Este vital ca Pilonul II să completeze Pilonul I de pensii, care se bazează pe un sistem de transfer al contribuţiilor actualilor angajaţi către actualii pensionari, sistem care este susceptibil riscului demografic. După zece ani de activitate a Pilonului II, acesta a generat un randament mediu anual de 8,15%, având active nete de 42,7 miliarde de lei în beneficiul a 7,1 milioane de asiguraţi”, spun oficialii CNIPMMR.

Aceştia vorbesc şi de probleme identificate în situaţia stopării contribuţiilor către Pilonul II de pensii. Prima din acestea ar fi nerespectarea calendarului de creştere a contribuţiilor.

Potrivit art. 43 alin. 3 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, ”în termen de nouă ani de la începerea activităţii de colectare, cota de contribuţie la fondul de pensii se majorează la 6%, cu o creştere de 0,5 puncte procentuale pe an până în anul 2015 inclusiv, respectiv cu o creştere de 0,1 puncte procentuale în anul 2016 şi cu o creştere de 0,9 puncte procentuale în anul 2017, începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an”.

”În prezent, cota de contribuţie este de 3,75%, ceea ce înseamnă că veniturile din pensiile administrate privat în cadrul Pilonului II vor fi mult mai mici pentru beneficiari la momentul în care vor începe plăţile pentru pensia privată”, precizează oficialii CNIPMMR.

Ei afirmă că stoparea contribuţiilor la Pilonul II al pensiilor private obligatorii, ar face ca sumele deja plătite să devină nerelevante pentru pensia suplimentară, la momentul achitării ei, chiar dacă acestea nu sunt naţionalizate.

De asemenea, fondurile de pensii private obligatorii nu vor mai putea susţine randamentele pozitive pentru beneficiari, în cazul stopării contribuţiilor, sau îşi vor retrage investiţiile făcute pe piaţa de capital din România.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.