Consiliul Concurenţei consideră că activitatea de colectare a deşeurilor de ambalaje de la populaţie poate fi derulată de mai mulţi operatori economici autorizaţi, nu doar de operatorii de salubritate, pentru a îmbunătăţi concurenţa pe această piaţă şi recomandă modificarea legislaţiei în domeniu, şi recomandă modificarea legislaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ca urmare, autoritatea de concurenţă recomandă Ministerului Mediului completarea atât a procedurii, cât şi criteriilor de înregistrare a operatorilor economici colectori autorizaţi, care preiau, prin achiziţie, deşeuri de ambalaje de la populaţie de la locul de generare a acestora. Completarea vizează introducerea unor aspecte obiective, transparente şi nediscriminatorii, pe baza cărora autorităţile administraţiei publice locale să decidă înregistrarea acestora”, arată autoritatea de concurenţă într-un comunicat.

Consiliul Concurenţei consideră că, în vederea înregistrării pentru preluarea prin achiziţie de deşeuri de ambalaje de la populaţie, orice operator economic, inclusiv cel de salubrizare, trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, cum ar fi: să fie autorizat de către Ministerul Mediului şi să demonstreze că are capacitate tehnico-economică de a furniza serviciul sau, cel puţin, are posibilitatea de a obţine capacitatea în de maxim 3 luni de la înregistrarea operatorului economic în cauză.

În acelaşi timp, condiţiile tehnico-economice avute în vedere de către Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) trebuie să fie minimale, dar obiective şi necesare pentru prestarea acestei activităţi.

”Ca urmare, UAT nu pot impune condiţii tehnico-economice disproporţionate, care pot constitui bariere la intrarea pe piaţă, cum ar fi impunerea unor dotări care presupun investiţii majore ce ar trebui efectuate de operatorii economici colectori şi care fac neprofitabilă această activitate economică”, spun reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

Autoritatea de concurenţă recomandă implementarea unui sistem de evidenţă

De asemenea, autoritatea de concurenţă recomandă implementarea unui sistem de evidenţă şi de raportare a cantităţilor de deşeuri de ambalaje achiziţionate de la populaţie, care să permită identificarea persoanelor fizice beneficiare (cu protejarea datelor lor cu caracter personal) şi a cantităţilor vândute de acestea, separat, pentru fiecare UAT în care operatorul economic colector autorizat este înregistrat, fără să fie incluse date şi informaţii privind nivelul şi structura preţului de achiziţie a deşeurilor de ambalaje de la populaţie.

Totodată, Consiliul Concurenţei consideră că procedura trebuie să prevadă şi cazurile în care actul administrativ de înregistrare poate fi revocat ori efectele sale sunt suspendate.

Consiliul Concurenţei a făcut aceste recomandări în urma derulării unei investigaţii pe piaţa serviciilor de colectare şi de transport a deşeurilor de ambalaje din municipiul Ploieşti.

Autoritatea de concurenţă a constatat că autorităţile administraţiei publice locale din Municipiul Ploieşti au restricţionat concurenţa, prin excluderea unor operatori economici autorizaţi de pe piaţa serviciilor de colectare şi de transport a deşeurilor de ambalaje.

Astfel, autorităţile Municipiului Ploieşti au emis o serie de acte administrative ce conţin prevederi care au condus la împiedicarea libertăţii de acţiune a companiilor autorizate de către autoritatea de mediu şi la asigurarea exclusivităţii prestării acestor servicii de către operatorul de salubrizare căruia i-a fost delegată gestiunea serviciilor de salubrizare din aria sa de competenţă teritorială.

De asemenea, suspendarea activităţii de autorizare în anul 2017, precum şi refuzul de a înregistra operatorii economici colectori în perioada februarie -mai 2019 reprezintă măsuri prin care autorităţile administraţiei publice din Ploieşti au eliminat concurenţa pe piaţa serviciilor de colectare şi de transport a deşeurilor de ambalaje.

Decizia va fi publicată pe site-ul autorităţii naţionale de concurenţă, după eliminarea informaţiilor cu caracter confidenţial.

 


 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.