Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) a anunţat, duminică, că urmăreşte cu îngrijorare recentele discuţii purtate în cadrul dezbaterilor comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor, privind impozitarea veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilior din sectorul gazelor naturale, şi avertizează că unele decizii pot lovi în industria românească.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 27 noiembrie, membrii Comisiei de Industrii şi Servicii, împreună cu cei ai Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci, au propus eliminarea posibilităţii deducerii redevenţei din impozitul pe veniturile suplimentare precum şi să aplice acest impozit luând în calcul un preţ de referinţă nerealizat.

ROPEPCA consideră că aceste posibile decizii lovesc deopotrivă în industria românească de extracţie şi prelucrare a gazelor naturale şi în buzunarele consumatorilor de energie, în contextul în care întreaga producţie de gaze naturale a României, care asigură independenţa energetică de peste 90% faţă de gazele din import, provine din zăcămintele onshore.

”Modificările cadrului fiscal şi de reglementare al industriei upstream onshore, inopinate şi excesive în ultimii ani, nu fac decât să pună în pericol industria petrolieră autohtonă, precum şi climatul investiţional, transmiţând semnale negative întregului mediu de afaceri cu privire la lipsa de stabilitate şi predictibilitate. ROPEPCA solicită respectuos autorilor propunerilor de modificare a mecanismului de impozitare a veniturilor suplimentare să analizeze impactul pe care acestea le-ar avea asupra industriei petroliere româneşti şi stă la dispoziţia acestora în calitate de partener de dialog, precum şi în calitate de platformă reprezentativă a actorilor care asigură siguranţa aprovizionării cu energie a României, pentru informaţii, analize sau discuţii pe acest subiect”, a declarat preşedintele în exerciţiu al asociaţiei, Saniya Melnicenco.

O analiză realizată de membrii ROPEPCA a prezentat succint efectele directe ale propunerilor de creştere a sarcinii fiscale a producătorilor autohtoni de gaze naturale.

”Acest nou regim fiscal va afecta negativ viabilitatea unei părţi semnificative din industria gazului natural din România, punând în pericol investiţiile noi şi implicit producţia internă de gaz. Este important de menţionat că investiţiile în industria ţiţeiului şi a gazelor naturale au totalizat, în ultimii 5 ani, aproximativ 6 miliarde de euro”, se arată în comunicat.

O posibilă descurajare a investiţiilor

Asociaţia avertizează asupra descurajării investiţiilor, în condiţiile în care Guvernul reţine un maxim de 80% din venitul suplimentar, iar companiile ar trebui să păstreze 20%.

”Odată cu modificarea propusă, Guvernul va reţine până la 18% ca redevenţă şi 80% ca taxă suplimentară, lăsând companiile fără stimulente pentru a investi în continuare”, se arată în comunicat.

În plus, producătorii au avertizat asupra impozitării unui venit suplimentar determinat arbitrar prin raportare la un preţ de referinţă care nu este realizat de către producătorii români de gaz natural.

”Afectarea negativă a potenţialului investiţional privat va determina diminuarea veniturilor bugetului statului şi va impacta negativ întregul sistem economico-social, întrucât impactul va cascada în întreaga economie, determinând pierderi semnificative de locuri de muncă şi un efect negativ considerabil în PIB”, se arată în comunicat.

Mai mult de atât, ROPEPCA avertizează că există riscul creşterii preţului gazului natural pe piaţa din România ca o consecinţă a amendamentelor fiscale propuse.

”Întrucât investiţiile viitoare sunt descurajate, rata de declin natural al producţiei va accelera iar, într-un mediu cu cerere anticipată stabilă, volumele diminuate ale producţiei interne vor conduce la inflaţie şi la diminuarea puterii de cumpărare. Impactul asupra consumatorilor vulnerabili va fi semnificativ, întrucât această categorie este deja afectată de creşterea ponderii cheltuielilor cu încălzirea în bugetul total al gospodăriei”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.