Compania românească de construcţii Masterbuild - General Contractor & Developer ajunge la un volum de business de 74 milioane lei şi previzionează o creştere cu 25% anul acesta doar din contractele deja semnate în primele 4 luni din an. Piaţa de construcţii traversează în continuare o perioadă instabilă, spun reprezentanţii companiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Masterbuild – General Contractor & Developer raportează o cifră de afaceri de 74 milioane de lei la nivelul anului fiscal 2022 şi previzionează pentru finalul lui 2023 o creştere a volumului de business cu 25% faţă de anul anterior, având în vedere contractele semnate în primele 4 luni ale anului curent. Deşi piaţa construcţiilor se confruntă cu probleme majore, cu impact rapid, precum lipsa materialelor de construcţii şi schimbările constante din punct de vedere legislativ, Masterbuild are un pipeline de noi lucrări de construcţii de aproape 200.000 mp, reprezentând contracte deja semnate în primele luni din an sau în curs de negociere”, anunţă compania.

58% din cerere a provenit anul trecut din sectorul de retail (parcuri de retail, centre comerciale, formate de magazine de retail), 15% din segmentul logistic (parcuri logistice şi facilităţi industriale sau de producţie) şi 27% din segmentul de lucrări publice. Anul acesta, tendinţa continuă, cu un volum semnificativ al cererii pentru noi construcţii înregistrat în special în retail şi productie (fabrici şi facilităţi de producţie ale operatorilor internaţionali şi locali). Segmentul public continuă de asemenea investiţiile în acest an, atât prin proiecte finanţate prin PNRR cât şi din alte surse, care vor continua să genereze cerere în construcţii. 

Printre modificările legislative ce au pus presiune pe activitatea de construcţii în ultimul an se numără eliminarea facilităţilor fiscale pentru angajatorii din construcţii, împreuna cu mărirea salariului minim brut pe ţară de la 3.000 la 4.000 lei (OUG 16/2022, OUG 168/2022). În contextul în care contractele de construcţii se derulează în cadrul unor bugete fixe, unele dintre modificările legislative au intervenit pe perioada derulării contractelor, transferând la companiile din construcţii noile presiuni fiscale şi costuri asociate. Având ca principală miză creşterea nivelului colectării fiscale, recentele măsuri nu au avut în vedere şi realitatea pieţei construcţiilor, punând o presiune suplimentară pe un sector deja marcat de presiuni inflaţioniste şi blocaje pe piaţa materialelor de construcţii, apreciază specialiştii companiei.

“Piaţa de construcţii traversează în continuare o perioadă instabilă, dar apetitul investitorilor rămâne ridicat în România, faţă de pieţele din vestul Europei (ţări precum Germania sau Austria) care sunt blocate investiţional la acest moment. Previziunile economice ale CE indică o creştere de 2,5% în 2023 şi de 3% în 2024, iar investiţiile în construcţii vor continua cu siguranţă, în contextul deglobalizării şi manifestarea unor tendinţe precum nearshoring şi nevoii de întărire a poziţiei României în regiune. Deşi investitorii internaţionali rămân prudenţi, România rămâne o miză importantă de investiţii în regiune, iar jucătorii din construcţii care mizează pe dezvoltare, investiţii şi valoare adăugată vor face diferenţa în piaţă în următoarea perioadă,” declară Ştefan Ferdinand Vayna, CEO Masterbuild – General Contractor & Developer.  

La nivelul anului 2023, obiectivul companiei este menţinerea ponderii proiectelor de retail, producţie, logistică şi proiecte de infrastructură militară sau guvernamentală în totalul volumului de business şi atingerea targetului de creştere cu 25% până la finalul anului.  

Masterbuild este una dintre cele mai mari 40 de companii de construcţii din Bucureşti şi este poziţionată în top 100 la nivel naţional, potrivit termene.ro. 

Este o companie de construcţii şi dezvoltare logistică şi industrială, activă din 2005 atât pe segmentul construcţiilor industriale, cât şi al proiectelor comerciale şi rezidenţiale. O companie antreprenorială romanească, aceasta îşi desfăşoară activitatea atât pe întreg teritoriul României, cât şi pe pieţe internaţionale şi semnează până în prezent peste 1 milion de metri pătraţi construiţi. Între cele mai recente proiecte semnate de companie se numără 65.000 mp de centre comerciale şi magazine de retail, 12.000 mp de proiecte logistice şi industriale, sau lucrări instituţionale precum noul Centru de Cercetare în Tehnologii Verzi Aerospaţiale de la Craiova (I.N.C.A.S. – Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Aerospaţială „Elie Carafoli”).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.