Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a găzduit, marţi, evenimentul de semnare a prelungirii acordului de colaborare între Laboratorul de Cercetare şi Leadership în domeniul Ştiinţei, Tehnologiei şi Ingineriei (STELaRLab) din cadrul companiei Lockheed Martin şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), pentru cercetare în domeniul inteligenţei artificiale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul de marţi extinde colaborarea, anunţată pentru prima dată în 2022, pentru a dezvolta capacităţi de inteligenţă artificială care să îmbunătăţească planificarea şi furnizarea de asistenţă umanitară şi ajutor în caz de dezastre în perioade de criză, arată comunicatul de presă al MCID.

Acest acord va acţiona ca un catalizator pentru prelucrarea imaginilor 4-dimensionale primite de la sistemele aeriene fără echipaj, precum şi pentru integrarea unor senzori multipli suplimentari. Beneficiul combinat va accelera facilitarea planificării şi furnizării autonome a sprijinului esenţial, necesar în situaţii de urgenţă.

„Extinderea parteneriatului de aplicare a tehnologiilor de inteligenţă artificială pentru intervenţii în situaţii de urgenţă este un câştig important pentru România. Parteneriatul oferă cercetătorilor români acces la reţeaua globală de cercetare şi dezvoltare a Lockheed Martin, inclusiv la Centrul de Inteligenţă Artificială al companiei, oportunitate prin care pot folosi eficient informaţii în timp real pentru a găsi soluţii rapide în situaţiile de criză", a declarat Bogdan Ivan, conform sursei citate.

Ray Piselli, vicepreşedinte al Lockheed Martin pentru afaceri internaţionale, a declarat că aceasta este o altă etapiă importantă pentru parteneriatul de durată al  Lockheed Martin cu România.

„Astăzi este o altă etapă importantă pentru parteneriatul de durată al Lockheed Martin cu România. Aceasta subliniază angajamentul nostru de a sprijini dezvoltarea următoarei generaţii de oameni de ştiinţă, ingineri şi specialişti în tehnologie din România, care vor fi esenţiali pentru viitorul naţiunii” a explicat Ray Piselli.

La rândul său, rectorul UTCN Vasile Ţopa a afirmat că „rezultatele semnificative obţinute în primul an de cooperare vor fi extinse şi utilizate prin integrarea într-un prototip funcţional dezvoltat în comun cu StelarLab”.

„Ca parte a interesului nostru de ansamblu pentru inteligenţa artificială şi în special pentru acest proiect, investim în prezent fonduri proprii ale UTCN în înfiinţarea unui centru de inteligenţă artificială, care este în prezent în construcţie la Cluj", a adăugat Ţopa.

Pe măsură ce schimbările climatice continuă să prezinte provocări la nivel global, din cauza frecvenţei şi gravităţii situaţiilor de urgenţă naturală, cum ar fi incendiile de vegetaţie, echipa Lockheed Martin şi UTCN va evalua modul în care inteligenţa artificială poate ajuta societatea să înţeleagă riscurile asociate cu aceste evenimente şi să fie mai bine pregătită să răspundă cu agilitate, mai spune sursa menţionată.

Compania Lockheed Martin este prezentă în România de peste 25 de ani şi este astăzi un partener strategic pentru apărarea naţională, industrie şi mediul academic. Compania este angajată într-un parteneriat cu România într-o varietate de programe de apărare şi securitate, inclusiv avioane militare, apărare antirachetă, foc de precizie, radare şi elicoptere pentru Guvernul României.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.