Compania germană de utilităţi Uniper şi-a asigurat facilităţi de creditare în valoare de până la 10 miliarde de euro de la compania mamă Fortum şi banca de stat KfW, pentru a face faţă volatilităţii fără precedent de pe pieţele energetice, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Uniper, la care compania finlandeză Fortum deţine o participaţie de peste 76%, a declarat că a atras şi facilităţi de creditare de 1,8 miliarde de euro de la băncile sale principale.

”Motivul acestor instrumente financiare suplimentare este creşterea fără precedent a preţurilor – în unele cazuri – de câteva sute de procente în decurs de câteva luni, într-un mediu de piaţă extrem de volatil”, a spus directorul financiar al Uniper, Tiina Tuomela.

Compania concurentă mai mare RWE a declarat că a făcut aranjamente pentru a face faţă situaţiei prin linii de credit şi alte instrumente de finanţare, fără a oferi detalii suplimentare.

Preţurile gazelor naturale din Europa au crescut vertiginos pe fondul redresării economice în urma pandemiei, a nivelurilor scăzute ale stocurilor şi a speculaţiilor cu privire la livrările din Rusia, cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa, exercitând presiuni atât asupra firmelor de energie, cât şi asupra consumatorilor.

Pieţele de mărfuri angro şi cele bazate pe schimburi necesită în mod obişnuit plăţi în avans pentru a acoperi obligaţiile deschise ale operatorilor.

Fortum a declarat, într-un comunicat separat, că preţurile gazelor europene au crescut în decembrie cu până la 1.000%, la niveluri fără precedent.

Acţiunile Uniper, care se numără printre susţinătorii financiari ai conductei ruse Nord Stream 2, au scăzut cu până la 3,3% la refinanţare, despre care traderii au spus că a fost mai mare decât se aşteptau.

Acţiunile Fortum au scăzut cu până la 3,4%.

Uniper a spus că, în timp ce facilitatea de credit oferită de Fortum a fost utilizată parţial, împrumutul de la KfW nu a fost accesat, adăugând în general aceşti paşi îi ofere flexibilitate financiară în condiţii de piaţă ”potenţial extreme”.

În timp ce volatilitatea preţurilor creşte nevoia de plăţi de securitate, creşte şi valoarea activelor de gaze şi energie ale Uniper, a spus compania, adăugând că perspectivele sale de câştig nu au fost afectate negativ.

”Din punct de vedere economic, Uniper este o companie foarte sănătoasă. Cu toate acestea, considerăm că acordurile anunţate astăzi sunt utile ca măsuri de precauţie pentru a ne mări spaţiul de lichiditate”, a spus Tuomela.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.