Compania de petrol şi gaze de stat din Turcia BOTAŞ a semnat un acord cu OMV Petrom pentru a furniza României până la 4 milioane de metri cubi de gaze naturale zilnic. Turcia a fost de acord să furnizeze României gaze naturale printr-o conductă începând cu 1 octombrie şi până la 31 martie 2025, a anunţat miercuri într-un comunicat Corporaţia Turcă de Conducte de Petrol (BOTAŞ), potrivit publicaţiei Daily Sabah.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul dintre BOTAŞ şi OMV Petrom din România, una dintre cele mai mari companii energetice din regiune, va acoperi exportul de până la 4 milioane de metri cubi (mcm) de gaze naturale zilnic către România.

Ambele companii au convenit să dezvolte cooperarea în domeniile transportului, stocării, producţiei şi tehnologiilor de energie verde, precum şi în comerţul cu gaze naturale, precizează BOTAŞ.

Acordul este cel mai recent dintr-un număr de acorduri privind exportul de gaze prin conducte între Turcia şi ţările vecine.

BOTAŞ a încheiat lunile trecute acorduri pentru a trimite gaze către Grecia, Bulgaria şi Ungaria.

În ceea ce priveşte acordul companiei cu MVM din Ungaria de a vinde aproximativ 300 de milioane de metri cubi (mcm) de gaz, semnat luna trecută, a fost prima dată când Turcia a acceptat exporturile de gaze cu o ţară cu care nu este învecinată.

A urmat apoi un acord de transport de până la 1,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale în cadrul unui acord pe 13 ani încheiat cu Bulgaria la începutul acestui an.

În termen de trei ani, BOTAŞ speră să se claseze printre primele 10 exportatori din Turcia. În acest sens, corporaţia urmăreşte noi acorduri de export prin negocieri cu alte ţări şi companii.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.