Organul executiv al Uniunii Europene a declarat celor 27 de ţări membre, luni, în cadrul unui seminar de luni, că nu este posibil să se creeze un plafon al preţului gazelor care să nu afecteze contractele pe termen lung sau securitatea aprovizionării, au declarat marţi două surse diplomatice citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După multe certuri la un summit care a durat toată noaptea, liderii UE au convenit luna trecută să ceară Comisiei Europene să propună un plafon temporar al preţului gazelor în producţia de energie şi un coridor temporar pentru preţuri pentru a reduce costurile pentru consumatori.

Dar un compromis între ţări precum Franţa, Spania şi Belgia, care doresc un plafon, şi tabăra condusă de germani, care se opune, a însemnat că s-au ataşat condiţii suplimentare, şi anume ca orice plafon să nu afecteze contractele pe termen lung, să conducă la o creştere a consumului de gaze sau să provoace producătorii să redirecţioneze livrările în altă parte.

”Acum, Comisia a afirmat că este imposibil să existe un plafon care să îndeplinească aceste criterii”, a spus unul dintre diplomaţi, adăugând că trimişii naţionali ai celor 27 de ţări membre UE la Bruxelles vor discuta despre asta vineri viitoare.

”Vor fi o mulţime de emoţii ridicate”, a spus diplomatul.

Problema a divizat ţările UE de luni de zile, în timp ce încearcă să abordeze o criză energetică acută care generează o inflaţie record şi ameninţă cu producerea unei recesiuni în bloc.

Opoziţia încăpăţânată a Germaniei şi a puternicului organ executiv al blocului de la Bruxelles i-a supărat pe cei care doresc un plafon, precum şi pe preşedintele liderilor UE, Charles Michel, care a scris o scrisoare şefei Comisiei, Ursula von der Leyen.

”Livrarea promptă a rezultatelor concrete către cetăţenii şi întreprinderile noastre ar trebui să rămână prioritatea noastră cea mai mare”, a scris Michel, spunându-i lui von der Leyen să prezinte propunerile legale necesare ”cât mai curând posibil”, potrivit scrisorii din 7 noiembrie, văzută de Reuters marţi.

În loc de un plafon, Comisia a oferit luni ”un mecanism de corecţie a pieţei” voluntar, care nu merge suficient de departe pentru ţările care cer un plafon pentru a limita instantaneu creşterile de preţ, a spus al doilea diplomat.

Diplomaţii au vorbit sub condiţia anonimatului şi nu au oferit detalii despre cum va funcţiona exact mecanismul.

Ambele surse au spus că până la 15 ţări care cer un plafon au ameninţat să blocheze alte elemente ale acordului energetic al liderilor din octombrie, care include, de asemenea, lansarea de achiziţii comune şi elaborarea unui nou indicator de preţ, atâta timp cât Comisia nu prezintă o propunere solidă pentru un plafon.

”A fost foarte frustrant. Germania şi Ţările de Jos au primit o mulţime de concesii pentru a reduce plafonul, dar ideea de a avea un plafon era încă acolo în decizia summit-ului liderilor UE”, a spus al doilea diplomat.”

În timp ce ideea mecanismului de corecţie a pieţei este sub aşteptările celor care doreau să intervină decisiv în preţurile pieţei, a atras un avertisment din partea Europex, asociaţia burselor europene de energie.

”Suntem îngrijoraţi de faptul că mecanismul... va duce la o deteriorare a securităţii aprovizionării şi la riscuri pentru stabilitatea financiară”, a spus Europex într-un comunicat.

După ceea ce se aşteaptă să fie o întâlnire aprinsă a ambasadorilor naţionali la UE la Bruxelles, vineri, miniştrii Energiei din blocul european urmează să discute problema pe 24 noiembrie.

În cazul în care un acord privind un plafon preţului gazelor rămâne evaziv, subiectul se va întoarce la vârf, următorul summit al liderilor UE urmând să aibă loc în perioada 15-16 decembrie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.