Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, confirmă prelungirea până la 15 octombrie, în loc de 30 iunie, a datei limită până la care statele membre pot face plăţi directe în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) fără nicio reducere a ratei de rambursare de la Uniunea Europeană către statele membre, potrivit un comunicat de presă al Executivului comunitar remis News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficialul european a subliniat că aceasta este "o măsură excepţională, care reflectă dificultăţile cu care unele agenţii de plăţi s-au confruntat în primul an de implementare a noii politici agricole comune (PAC). Ea înseamnă o flexibilitate fără precedent din partea Comisiei Europene şi,  pe baza nivelurilor actuale de plăţi, ar putea genera economii în valoare de milioane de euro pentru acele state membre sau regiuni, şi agricultorii lor, care nu au efectuat plăţile până la data de 30 iunie”.

Pornind de la discuţiile avute cu un număr de state membre şi regiuni, Phil Hogan spune că are încrederea că această măsură, care foloseşte ”toate mijloacele posibile la dispoziţia Comisiei, îndeplineşte în totalitate nevoile acestora în termeni de flexibilitate maximă şi garantarea rambursării integrale a valorii plăţilor."

Iniţiativa comisarului comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală vine ca răspuns la dificultăţile cu care unele state membre sau regiuni se confruntă în finalizarea plăţilor, înainte de data-limită de 30 iunie.

În conformitate cu normele europene, pentru plăţile efectuate după această dată se aplică reduceri ale ratei de rambursare de 10% (pentru cele efectuate în luna iulie), 25% (august) şi 45% (septembrie).

Prezenta derogare, care poate fi aplicată numai la nivelul statelor membre, înseamnă că plăţile pot fi făcute şi după 30 iunie, fără reducerile sus-menţionate, se mai arată în comunicatul de presă.

Phil Hogan a adăugat, luând în considerare dependenţa de plăţile directe pe care mulţi fermieri o au, în special din cauza dificultăţilor actuale de pe piaţă cu privire la fluxul de numerar, că această derogare nu trebuie să fie folosită ca o scuză pentru a încetini ritmul de efectuare al plăţilor şi a cerut agenţiilor de plăţi să acorde prioritate celor restante, în scopul de a maximiza efectuarea lor până la 30 iunie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.