Comisia Europeană a adoptat recent propunerea sa de recomandare a Consiliului privind conversia bancnotelor ucrainene grivna (UAH) în moneda statelor membre gazdă de către persoanele care fug din calea războiului din Ucraina, arată un comunicat de presă al instituţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Această propunere vine în completarea asistenţei umanitare pe care UE o acordă persoanelor care fug din Ucraina, mai ales în cursul călătoriei lor prin Uniune, şi este pe deplin coerentă cu acquis-ul UE în materie de azil şi cu acţiunea externă a Uniunii, potrivit sursei citate.
 
De la începutul invaziei militare a Ucrainei de către Rusia, peste 3,8 milioane de persoane care fug din calea războiului au ajuns în Uniunea Europeană.
 
UE şi statele sale membre depun eforturi considerabile pentru a le oferi acestor persoane asistenţă umanitară şi protecţie temporară, inclusiv acces la piaţa muncii, la locuinţe, la asistenţa medicală şi la educaţie pentru copii. Una dintre nevoile cele mai urgente ale refugiaţilor este de a-şi converti bancnotele UAH în moneda ţării gazdă.
 
„Propunerea urmăreşte promovarea unei abordări coordonate la nivelul tuturor statelor membre, pentru a le oferi persoanelor care fug din Ucraina aceleaşi condiţii de conversie a bancnotelor lor UAH în moneda locală, indiferent de statul membru care îi găzduieşte. Această abordare a fost necesară având în vedere faptul că Banca Naţională a Ucrainei a fost nevoită să suspende schimbul bancnotelor UAH în valută pentru a proteja rezervele limitate de valută ale Ucrainei”m nau explică sursa menţionată.
 
Prin urmare, instituţiile de credit din statele membre ale UE s-au arătat reticente faţă de efectuarea schimburilor valutare, din cauza convertibilităţii limitate a bancnotelor UAH şi a expunerii la riscul valutar. Unele state membre au în vedere instituirea de programe naţionale care să sprijine convertirea unei sume limitate de grivne de persoană, iar scopul Comisiei este de a promova o abordare coerentă cu privire la programele respective. Acestea ar trebui să prevadă o limită maximă de 10 000 UAH/persoană, fără comision, la rata de schimb oficială publicată de Banca Naţională a Ucrainei.
 
Durata programelor ar trebui să fie de minimum trei luni.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.