Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, un indicator al afacerilor dintre firmele din sectorul de comerţ, a avansat în luna iunie cu 6% faţă de aceeaşi lună din 2015, ritm uşor atenuat comparativ cu cel din mai, creşterea fiind susţinută în special de comerţul cu produse agricole, alimente şi al bunurilor de consum, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În mai, afacerile din comerţul cu ridicata au crescut cu 8,8% în ritm anual, impulsionate de comerţul cu maşini şi produse agricole.

Cea mai mare creştere, ca serie brută, s-a înregistrat, în luna iunie 2016, în comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii, sector în care afacerile au fost mai mari cu 22,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, potrivit datelor INS.

Comerţul en gros nespecializat a avansat în luna iunie cu 14,9%, iar afacerile cu alimente, băuturi şi tutun au crescut cu 11,5%.

Faţă de luna anterioară, comerţul en gros a crescut în luna iunie cu 5,9% pe serie brută şi cu 1,2% în cifre ajustate în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi variaţiile sezoniere.

Cumulat pe prima jumătate a acestui an, afacerile din comerţul cu ridicata au crescut  faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,5%, respectiv cu 6%.

Statisticile nu includ comerţul dintre firme cu autovehicule şi motociclete.

Comerţul cu ridicata este practicat în special de comercianţii care cumpără produse în cantităţi mari, pe care le revând în cantităţi mai mici altor comercianţi sau clienţi finali.

Anul trecut, comerţul en gros a înregistrat un avans de 4,1% comparativ cu 2014, în special ca urmare a creşterii cu 17,4% din afacerile cu echipamente informatice şi de telecomunicaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.