Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) atrage atenţia că adoptarea legii privind darea în plată în forma actuală va afecta încrederea investitorilor, care îşi vor reduce pe termen lung volumul investiţiilor private în economie, cu impact asupra indicatorilor de dezvoltare economică şi socială, solicitând parlamentarilor să revizuiască actul normativ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea dării în plată se aplică doar creditelor pentru locuinţe cu garanţii imobiliare. Dacă legea intră în vigoare, persoanele care au luat împrumuturi de acest tip pot scăpa de orice plată dacă cedează creditorului locuinţa cumpărată pe credit.

"CDR apreciază că adoptarea legii în forma actuală ar afecta grav încrederea investitorilor în ce priveşte respectarea de către România a unor principii fundamentale. Pe termen lung, această slăbire a încrederii se poate concretiza în diminuarea volumului investiţiilor private în economie, cu deteriorarea indicatorilor de dezvoltare economică şi socială, fapt ce va afecta, în ultimă instanţă, calitatea nivelului de trai al cetăţenilor", se arată într-un comunicat al Coaliţiei.

Reprezentanţii organizaţiei apreciază că adoptarea legii în forma actuală ar reprezenta o lovitură dată bunei guvernări în România, generând un impact sistemic negativ.

Totodată, aceştia cer parlamentarilor ca proiectul de lege să fie însoţit de o analiză aprofundată şi de un studiu de impact, conform cerinţelor legale.

"Adoptând un proiect de lege care nu are la bază această minimă analiză, apare riscul să se rezolve discreţionar situaţii punctuale, ignorând cadrul juridic preexistent, precum şi posibilele repercusiuni sistemice majore, şi să se creeze un precedent periculos pentru alte asemenea propuneri legislative în viitor", se mai spune în comunicat.

Membrii Coaliţiei mai solicită renunţarea la aplicarea retroactivă a legii, întrucât în sfera civilă actele normative adoptate de Parlament nu pot reglementa decât pentru viitor.

"Iniţierea, discutarea şi adoptarea unor legi care produc efecte pentru trecut şi care intervin în contracte deja încheiate între entităţi private vor expune orice cetăţean, investitor sau antreprenor încălcarii flagrante a mecanismelor statului de drept, a siguranţei contractuale şi investiţionale, a dreptului de proprietate, garantat prin Constituţia României", notează CDR.

De asemenea, organizaţia atrage atenţia asupra includerii programului Prima Casă în textul legii şi a efectelor care decurg. Astfel, statul român va fi exonerat de propriile garanţii emise în cadrul programului guvernamental, iar reputaţia de debitor "credibil" va fi serios afectată.

"Costurile cu datoria publică riscă să crească, afectând echilibrul bugetar, iar în final acestea vor fi suportate de către toţi cetăţenii din România", se precizează în comunicat.

Coordonarea Coaliţiei, care reprezintă o iniţiativă privată, este asigurată de un consiliu director format din preşedinţii şi vice-preşedinţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camerei de Comerţ Americane în România, (AmCham), Camerei de Comerţ Franceze în România (CCIFER), Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) şi Romanian Business Leaders (RBL).

Senatorii au adoptat la finele lunii februarie legea dării în plată cu unanimitate de voturi, care se află în faza reexaminării, însă decizia finală aparţine Camerei Deputaţilor, unde actul normativ urmează să fie dezbătut în comisiile de specialitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.