Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat, vineri seară, că se aşteaptă la o contracţie a economiei în trimistrul II, însă afirmă că ”estimările pentru România au fost mult prea pesimiste” şi nu vom avea o recesiune tehnică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Florin Cîţu a fost întrebat, vineri seară, într-o conferinţă de presă, despre datele care arată că economia zonei euro a înregistrat în trimestrul doi cel mai grav declin din istoria sa şi a afirmat: ”Am văzut cifrele şi pentru Europa sunt surprize negative. Pentru România şi alte ţări vor apărea în jur de 14 august. Da, trecem printr-o criză economică globală. Estimările sunt revizuite în timp real”.

Ministrul de Finanţe susţine că estimările pentru România au fost prea pesimiste.

”În ceea ce ne priveşte, rămânem la opinia că estimările pentru  România au fost mult prea pesimiste. Ne aşteptăm, bineînţeles, la o contracţie economică în trimestrul II pentru că economia a fost închisă în toată această perioadă. Ne aşteptăm la această contracţie, dar în acelaşi timp ne aşteptăm ca România să nu aibă o recesiune tehnică. Asta înseamnă că nu vom avea două trimestre negative consecutive în acest an. Trimesctrul II va fi singurul din acest an cu contracţie economică, celelalte trimestre vor avea creştere economică pozitivă”, a mai afirmat Cîţu.

Potrivit acestuia, ”s-a văzut în România, creşterea investiţiilor nivel record în primele 6 luni de zile”.

”M-am uitat şi la execuţia la 7 luni de zile, să  ştiţi că a continuat trendul,  din semnalele pe care le am, pe asta mizez atunci când spun că economia a performat mai bine decât estimările pe care  le-am văzut până acum, dar, bineînţeles, vom avea şi noi o contracţie în 2020”, a mai declarat Cîţu.

Potrivit Eurostat, scăderea economică din Uniunea Europeană şi zona euro este cel mai grav de la momentul când au început să fie raportate date de acest tip, în 1995.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.