Ministerul ceh al Industriei va ordona săptămâna viitoare lansarea unei licitaţii pentru construirea unei unităţi noi la centrala nucleară Dukovany, a declarat duminică un purtător de cuvânt al instituţiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul precedent a trimis anul trecut chestionare de securitate la trei potenţiali ofertanţi - Westinghouse  din Statele Unite, EDF din Franţa şi KHNP din Coreea de Sud - după ce candidaţii din China şi Rusia au fost excluşi din motive de securitate.

”Ministrul Industriei Jozef Sikela va emite un ordin săptămâna viitoare pentru licitaţia privind construirea unei unităţi noi la centrala nucleară Dukovany”, a declarat purtătorul de cuvânt Vojtech Srnka.

Producătorul ceh de energie electrică controlat de stat CEZ operează patru unităţi de 510 megawaţi fiecare la uzina Dukovany, construită între 1985 şi 1987.

Noua unitate este menită să înlocuiască instalaţiile care urmează să se retragă în următoarele decenii.

Autorităţile cehe au exclus Rusia de la licitaţia pentru proiectul estimat a avea o valoare de cel puţin 6 miliarde de euro, în aprilie anul trecut, pe fondul unei dispute diplomatice cu Moscova din cauza unei explozii mortale la un depozit de arme din Cehia în 2014, în care Rusia a negat implicarea.

Premierul Petr Fiala a declarat în februarie că, potrivit planurilor de licitaţie, un furnizor pentru noua unitate Dukovany ar putea fi ales în 2024 şi autorizaţiile de construcţie ar putea fi obţinute până în 2029. El a spus că este necesară punerea în funcţiune a unităţii până în 2036.

Energia nucleară este o sursă importantă de energie în Republica Cehă, reprezentând 40% din mixul său energetic.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.