Candidatul prezidenţial democrat Michael Bloomberg a propus sâmbătă majorarea semnificativă a taxelor pentru americanii bogaţi şi corporaţii, inclusiv o nouă taxă pentru persoanele care câştigă peste 5 milioane de dolari pe an, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit campaniei lui Bloomberg, măsurile ar atrage circa 5.000 de miliarde de dolari în decurs de 10 ani.

Toţi candidaţii democraţi importanţi au cerut taxe mai mari pentru bogaţi, iar planul lui Bloomberg îl plasează pe fostul primar miliardar al Nrew York-ului ca fiind un relativ moderat, între democraţii care speră să îl concureze pe Donald Trump în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Propunerile includ similarităţi cu propunerile lui Joe Biden, favorit la desemnarea drept candidat din partea democraţilor în alegerile prezidenţiale.

Ca şi Biden, Bloomberg susţine anularea reducerilor de taxe pentru americanii bogaţi, adoptate de administraţia Trump, precum şi creşterea impozitelor pe profiturile obţinute de bogaţi din vânzările de active. Tot ca Biden, Bloomberg doreşte majorarea taxei corporative de la 21% la 28%.

Bloomberg vizează însă şi taxarea super-bogaţilor, între care se află şi el, cu o abordare similară cu cele propuse de progresiştii Bernie Sanders şi Elizabeth Warren.

Michael Bloomberg şi-a câştigat averea estimată la 60 de miliarde de dolari prin vânzarea de informaţii financiare pe Wall Street. În privinţa taxării super-bogaţilor, abordarea sa diferă de cele ale lui Sanders şi Warren prin aceea că vrea taxarea profiturilor, nu a activelor.

În timp ce Sanders propune noi taxe pe averile celor mai bogaţi 0,1% dintre americani, Bloomberg ar aplica o suprataxă de 5% pentru veniturile anuale de peste 5 milioane de dolari, ţintind aceeaşi categoerie, respectiv cei mai bogaţi 0,1% dintre contribuabilii americani.

Experţii fiscali au avertizat că taxarea averilor şi nu a veniturilor ar putea să fie contestată în justiţie. Campania luiBloomberg este de acord cu acest punct de vedere.

Inegalităţile economice sunt mult mai mari în Statele Unite decât în majoritatea celorlalte state dezvoltate. Cei mai bogaţi 1% dintre americani deţineau în 2016 peste 40% din avuţia naţională americană, de peste două ori mai mare comparativ cu Canada, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Bloomberg a mai propus includerea mai multor proprietăţi pentru impozare, atunci când sunt moştenite, şi eliminarea lacunelor fiscale pentru venituri şi averile moştenite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.