Deputaţii au adoptat, decizional, proiectul de lege privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative iniţiat de către liderul PNL Nicolae Ciucă şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu. Legea merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege  are ca obiect de reglementare stabilirea unor masuri pentru consolidarea capacitaţii de combatere a evaziunii fiscale.

Totodată, se propun intervenţii legislative asupra unor prevederi din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, cu modificările si completările ulteriore, Ordonanţa de urgentă a Guvernului nr. 78/2016 pentru organizarea si funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, aprobată cu modificări prin Legea nr.120/2018, cu modificările ulterioare, Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie, aprobată cu modificări prin Legea nr. 503/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările si completările ulterioare.

„Propunerea legislativă privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative consolidează mediul concurenţial corect şi conduce la reducerea drastică a concurenţei neloiale generate de cei care îşi creează un avantaj nelegal prin sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale. Măsurile adoptate prin legea propusă vor conduce la o gestionare eficientă a cauzelor penale şi la o îmbunătăţire accentuată a colectării cu impact durabil asupra creşterii veniturilor bugetare”, motivează iniţiatorii proiectului.

Astfel, „evaziunea fiscală este un fenomen ale cărui efecte negative afectează veniturile bugetare şi distorsionează mediul de afaceri, scopul principal al legii fiind acela de „recuperare a prejudiciilor cauzate bugetului general consolidat al statului prin faptele de evaziune fiscală şi atragerea răspunderii persoanelor vinovate”, potrivit expunerii de motive a iniţiativei legislative.

„Răspunderea persoanelor vinovate trebuie să fie proporţională în raport de o serie de factori precum cuantumul prejudiciului, recunoaşterea vinovăţiei şi momentul recunoaşterii acesteia, precum şi antecedentele penale”, mai argumentează iniţiatorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.