Ministrul Finanţelor Adrian Câciu i-a replicat lui Cristian Ghinea care l-a acuzat că manipulează cifrele privind deficitul şi arată veniturile, dar nu şi cheltuielile, ascunde datoriile, că „dacă atât a înţeles dintr-o execuţie bugetară politicianul care se laudă că a construit PNRR al ţării, să nu ne mirăm că avem azi un PNRR plin de găuri uriaşe la capitole precum Sănătate, Energie, Irigaţii sau Pensii”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Executia bugetară pe primele 6 luni ale anului arată atât părţile bune, cât şi cele mai puţin bune ale activităţii Guvernului. Părţile bune sunt cele referitoare la stabilitate şi indicatorii macroeconomici, reducerea deficitului public, creşterea colectării veniturilor fiscale precum şi o revenire pe zona absorbtiei de fonduri europene. Partea mai puţin bună este cea referitoare la investiţii. Am mai spus-o şi o repet: cheltuielile de investiţii nu sunt la nivelul programat şi întârzierile trebuie recuperate accelerat în al doilea semestru! Motivul principal invocat de toţi a fost acela al preţurilor şi, de aceea, Guvernul a luat măsurile necesare pentru ajustarea preţurilor la contractele publice. Investiţiile trebuie realizate. Rămân o prioritate!”, a scris Adrian Câciu, marţi pe Facebook.
 
El a oferit câteva răspunsuri punctuale şi despre TVA, concedii medicale şi energie.
 
„1. La sase luni, restanţele la TVA au fost ZERO! În iulie, se plătesc alte 2,5 miliarde lei, TVA de restituit, ajuns la termen.
 
2. Concediile medicale sunt gestionate de Casa de Asigurări de Sănătate. A avut alocate 3,8 miliarde de lei şi, din datele existente, a platit deja 3 miliarde.
 
3. În primele sase luni, Ministerul Energiei a decontat 260 milioane de lei către furnizorii din energie, având la dispoziţie un buget de 2,1 miliarde de lei. E drept că Ministerul Energiei a primit deconturi cu întârziere de la ANRE, în plus au fost facturile intârziate emise de furnizori, facturi de multe ori eronate. Despre acest lucru a prezentat situatia ministrul energiei”, a explicat ministrul de Finanţe.
 
Social-democratul a adăugat că „spre deosebire de primele şase luni ale anului, in iulie, Ministerul Energiei a decontat circa un miliard de lei facturi către furnizori”.
 
„Ca să ai restante trebuie să ai astfel de facturi care sa înregistreze întârzieri la plată, ceea ce nu e cazul din ceea ce ne-a comunicat Ministerul Energiei. Dacă, însă, atât a înţeles dintr-o execuţie bugetară politicianul care se laudă că a construit PNRR al ţării, să nu ne mirăm că avem azi un PNRR plin de găuri uriaşe la capitole precum Sănătate, Energie, Irigaţii sau Pensii”, a conchis Câciu. 
 
USR a atras atenţia că cifrele din execuţia bugetară pe primul semestru al anului 2022, prezentată de Ministerul Finanţelor, sunt raportate fals. În bilanţul momentului nu sunt prinse cele 40 de miliarde de lei pe care statul trebuie să le plătească pentru plafonarea preţurilor la energie, TVA care trebuia returnat, cheltuielile amânate cu concediile medicale şi costurile cu dobânzile care vor exploda, mai precizează comunicatul de presă al partidului.
 
„Câciu ne face cu «maimuţa»! Cifrele bugetare sunt raportate fals, economia nu se conduce cu pulanul. Pe vremuri, taximetriştii ne făceau cu metoda «maimuţa». Aveau un buton pe care apăsau ca să înregistreze kilometri în plus. E cam ce face Adrian Câciu cu cifrele pe buget. După ce i-a considerat «babuini» pe antreprenori, acum umblă cu metoda «maimuţa» la buget, ca să spoiască cifrele”, a declarat Cristian Ghinea, coordonator de politici publice al USR şi fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, conform comunicatului de presă al formaţiunii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.