Bursele europene au închis vineri cu scăderi de peste 2%, după creşterile de dobânzi ale băncilor centrale şi noile măsuri economice din Marea Britanie care au îngrijorat investitorii, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele paneropean Stoxx 600 a scăzut cu 2,3% şi toate sectoarele şi bursele majore au avut o evoluţie negativă. Cel mai mare declin a fost consemnat de acţiunile companiilor din sectorul petrolului şi gazelor, de peste 5%.

Indicele DAX al burseri din Frankfurt a coborât cu 1,97%, FTSE 100 al bursei din Londra cu 1,97%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 2,28%. Indicele FTSE Mib al bursei din Milano a pierdut 3,36%.

Pieţele au reacţionat negativ la planul de reducere a taxelor anunţat de guvernul britanic, ţara pregătindu-se pentru recesiune. Lira a scăzut cu până la 3%, la 1,0919 dolari pe unitate, în urma publicării măsurilor.

Banca Angliei a majorat joi dobânda de referinţă cu 0,5 puncte procentuale, a şaptea creştere consecutivă, afirmând că economia britanică se află deja în recesiune.

Tot joi, Banca Naţională a Elveţiei a mărit dobînda cheie la 0,5%, o măsură care pune capăt erei dobânzilor negative din Europa.

Rezerva Federală americană a mărit la rândul ei dobânda de referinţă, miercuri, cu trei sferturi de punct procentual, indicând că creşterile vor continua.

Investitorii par să fi fost speriaţi de programul uriaş de reduceri de taxe anunţat de guvernul britanic, într-o perioadă cu cheltuieli mari legate de programul de sprijin destinat populaţiei afectată de preţurile mari ale energiei şi creşterea dobânzilor.

Randamentul obligaţiunilor germane pe termen de doi ani a atins 2,0009%, cel mai ridicat nivel din decembrie 2008.

Creşterea a venit după datele privind scăderea indicelui privind intenţiile de achiziţii ale managerilor din zona euro, care a dus la noi avertismente de recesiune şi anunţul referitor la reducerile de taxe din Marea Britanie, care a declanşat vânzări de obligaţiuni guvernamentale britanice.

Randamentul obligaţiunilor germane pe termen de 10 ani a depăşit 2% pentru prima oară din decembrie 2011.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.