Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) cere autorităţilor să găsească soluţii pentru ca plajele să fie deschise mai devreme, mai ales că pentru unele dintre acestea, procesul de lărgire a fost finalizat. Vicepreşedintele ANAT, Alin Burcea, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că proiectul de mărire a plajelor este cel mai mare proiect al României în ultimii 30 de ani şi declară că "este o crimă" să le ţii închise, deoarece "turistul nu vine la mare să stea în hotel".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ne interesează problema plajelor, pentru că noi dorim să vindem şi România. Cel mai mare proiect, cred eu, al României în ultimii 30 de ani este lărgirea plajelor. Acest proiect bate spre 1 miliard şi asta înseamnă că plajele României s-au mărit cu 60 de metri, 80 de metri, ba chiar în centrul staţiunii Mamaia cu 200 de metri. Este o lucrare de mare anvergură, care durează de trei ani. Problema este următoarea: acum două luni s-a descoperit o navă undeva prin Constanţa - de ce a intrat DNA pe fir, nu ştiu - au intrat pe fir nişte autorităţi să vadă ce se întâmplă şi acest fapt face ca în Mamaia şi în Năvodari plajele să fie funcţionale de la 1 iulie. Am discutat la Apele Române Dobrogea şi operaţiuniunile care se vor întâmpla acolo sunt următoarele: în jur de 15 mai se termină şi Mamaia şi Năvodari, dar între 15 mai şi sfârşitul lunii iunie nu am înţeles ce se întâmplă. Mi s-a explicat că trebuie luate în primire plajele respective şi apoi date la operatorii locali. Dar ca să faci acest lucru în plin sezon este o crimă", a declarat vineri vicepreşedintele ANAT, Alin Burcea.

El spune că plaja din Mamaia e gata de trei săptămâni.

"Eu nu înţeleg să stăm la mâna constructorului, care aşa doreşte el, ca predarea să se facă integral. Aşa spune contractul, dar sunt şi soluţii, anume fie predarea provizorie, fie un accept provizoriu. Demontarea şi redemontarea beach-bar-urilor durează, probabil în opinia lor, două-trei ore", a precizat Alin Burcea, care subliniază că orice construcţie pe plajă durează între cinci zile şi trei săptămâni.

Acesta atrage atenţia că luna iunie poate fi compromisă din punct de vedere turistic.

"Este o crimă să ţinem plajele închise, pentru că turiştii nu merg la mare să vadă un hotel", a mai spus vicepreşedintele ANAT.

Reprezentanţii ANAT argumentează că litoralul românesc reprezintă destinaţia numărul 1 a românilor în sezonul estival.

"Lărgirea plajelor constituie un mare atu în plus, inclusiv pentru atragerea, pe viitor, a turiştilor străini. Dar până la a vorbi despre incoming, ar fi bine ca statul să sprijine litoralul ca destinaţie de turism intern, inclusiv prin darea mai rapidă în folosinţă a plajelor, aşteptată atât de către turişti, cât şi de către industria turistică", adaugă ei.

Administraţia Naţională Apele Române Dobrogea-Litoral a anunţat că plaja Mamaia - Năvodari va fi operabilă de la 1 iulie.

"La întrebările adresate de către ANAT, ni s-a specificat următorul calendar: Până pe data de 15 mai se finalizează plaja Năvodari; Până la data de 31 mai se închid lucrările; Până la data de 1 iulie se predau tronsoanele operatorilor de plajă. ANAT nu înţelege de ce nu se predau plajele mai devreme, deşi acestea vor fi gata până la finele lunii mai. Nu înţelegem de ce nu se predă deja plaja Mamaia, care este gata peste două săptămâni. Chiar nu înţelege nimeni că astfel se pierde un sfert de sezon? ANAT a prezentat situaţia ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului precum şi Ministrului Mediului, dar momentan fără niciun rezultat", arată patronatul.


 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.