Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a anunţat că Guvernul a aprobat, joi, ordonanţa de urgenţă care are în vedere acordarea granturilor pentru investiţii pentru întreprinderile mici şi mijlocii, în valoare totală de 400 milioane euro. El a precizat că vor fi două etape de măsuri, una care are o alocare de 60 milioane de euro cu granturi cuprinse între 50.000 de euro şi 200.000 euro şi este destinat capacităţilor de prestări servicii şi refacerii capacităţii de prestări servicii pentru domenii precum învăţământ, sănătate, asistenţă socială şi servicii prestate către populaţie şi o a doua componentă este cea referitoare la acordarea de granturi pentru refacerea capacităţii de rezilienţă a IMM-urilor afectate de criză. „Aici valoare este de 360 milioane euro aproximativ. Sunt vizate un număr de 4.000 de companii, iar domeniile pentru care se vor aloca aceste granturi sunt cele care privesc activitatea de producţie, construcţii, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante, pe componenta de dotări specifice pentru serviciile de cazare. Granturile sunt cuprinse între 50.000 euro şi 500.000 euro”, a mai explicat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„După cum deja se cunoaşte, Guvernul României, prin pachetul de măsuri economico-sociale, s-a angajat la acordarea granturilor pentru investiţii în valoare de 400 milioane euro şi astăzi acest angajament a fost dus la bun sfârşit. Astfel, a fost aprobată ordonanţa pentru acordarea de granturi pentru investiţii în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă a întreprinderilor mici şi mijlocii. Schema de finanţare şi bugetul alocat schemei de finanţare este de 400 milioane euro. Cuprinde două măsuri. Măsura numărul unu care are o alocare de 60 milioane de euro cu granturi cuprinse între 50.000 de euro şi 200.000 euro şi este destinat capacităţilor de prestări servicii şi refacerii capacităţii de prestări servicii pentru domenii precum învăţământ, sănătate, asistenţă socială şi servicii prestate către populaţie. Numărul de beneficiar estimat este în jur de 1.200. iar a doua componentă a măsurilor este cea referitoare la acordarea de granturi pentru refacerea capacităţii de rezilienţă a IMM-urilor afectate de criză. Aici valoare este de 360 milioane euro aproximativ. Sunt vizate un număr de 4.000 de companii, iar domeniile pentru care se vor aloca aceste granturi sunt cele care privesc activitatea de producţie, construcţii, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante, pe componenta de dotări specifice pentru serviciile de cazare. Granturile sunt cuprinse între 50.000 euro şi 500.000 euro. Se vor deconta echipamente, utilaje, dotări specifice, deci tot ce înseamnă partea aceasta de investiţii ce ţin de capitalizarea IMM şi refacerea capacităţilor de rezilienţă. Criteriile de selecţie a proiectelor sunt specifice perioadei de criză pe care o parcurgem şi sunt prezentate în anexă la OUG”, a afirmat Marcel Boloş, la finalul şedinţei de Guvern de joi.

El a prezentat şi calendarul pentru aceste apeluri.

„Foarte important, câteva deadline-uri de reţinut. Publicarea Ghidului în consultare va avea loc pe 22.06.2022, perioada de  consultare pe marginea Ghidului va fi între 22 iunie până pe 4 iulie 2022. Lansarea apelului pe data de 16 august 2022 şi semnarea contractelor de finanţare în perioada 1 septembrie – 31 octombrie 2022. Deci este un apel de proiecte mult aşteptat de către IMM. E o măsură care a fost prezentată în pachetul de măsuri economico-sociale al Guvernului şi astăzi, aşa cum am menţionat, a fost aprobat”, a completat ministrul Boloş.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.