Masa monetară în sens larg (M3) a urcat cu 9,5% (5,5% în termeni reali) în noiembrie, faţă de aceeaşi lună a anului anterior, până la 411,92 miliarde lei (86 miliarde euro), arată datele Băncii Naţionale a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În octombrie, masa monetară M3 a crescut cu 9,8%, până la 404,38 miliarde lei (84,5 miliarde euro).

În noiembrie, faţă de luna octombrie, aceasta a crescut cu 1,9% (1,6% în termeni reali), iar în raport cu noiembrie 2018 masa monetară (M3) s-a majorat cu 9,5% (5,5% în termeni reali).

Din totalul masei monetare, masa monetară în sens restrâns M1 (numerarul aflat în circulaţie în afara sistemului bancar şi depozitele overnight) a înregistrat un avans de 15,6%, până la 265,45 miliarde de lei, în noiembrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, 

Totodată, masa monetară în sens intermediar M2 (masa monetară în sens restrâns plus depozitele cu durata iniţială de până la doi ani inclusiv) a înregistrat o creştere de 9,5%, până la 411,92 miliarde de lei.

Masa monetară în sens larg cuprinde masa monetară în sens intermediar şi alte instrumente financiare (împrumuturi din operaţiuni repo, acţiuni/unităţi ale fondurilor de piaţă monetară, titluri de natura datoriei cu maturitatea de până la doi ani inclusiv).

Creditele acordate populaţiei şi firmelor au crescut cu 7,2% (3,3% în termeni reali), în noiembrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 268,67 miliarde lei (56,2 miliarde euro), ritm scăzut faţă de luna precedentă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.