Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, marţi, că decizia privind menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an a fost luată în contextul în care cele mai recente evaluări arată perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflaţiei şi a menţinerii ei sub limita superioară a intervalului ţintei de inflaţie

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

BNR a anunţat, marţi, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an.

”Cele mai recente evaluări relevă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflaţiei şi a menţinerii ei pe orizontul foarte scurt de timp uşor sub limita superioară a intervalului ţintei de inflaţie, în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflaţiei din noiembrie 2018”, se arată în comunicat.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în noiembrie la 3,43%, de la 4,25% în octombrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,24% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor publicateîn decembrie de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În august, BNR a revizuit în scădere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul lui 2018 şi a estimat un nivel de 2,7%, în scădere de la 3%, pentru decembrie 2019.

Totodată, marţi, BNR a avertizat asupra riscurilor asociate perspectivei inflaţiei.

”Incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei sunt amplificate de ritmul creşterii economiei zonei euro şi a celei globale, şi de conduita politicii monetare a BCE şi a băncilor centrale din regiune. Relevante sunt şi conduita politicii fiscale şi a celei de venituri, date fiind inclusiv nefinalizarea proiectului de buget pe anul 2019, precum şi caracterul intempestiv şi conţinutul setului de măsuri fiscale şi bugetare intrate în vigoare de la 1 ianuarie”, se arată în comunicat.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.