Ministerul Finanţelor anunţă că Blue Air nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate în cadrul ajutorului de stat oferit de statul român referitoare la achitarea dobânzilor şi a ratelor de capital aferente creditului contractat cu garanţia statului. Ministerul cere băncii de stat Eximbank să pună în aplicare prevederile scrisorii de garanţie, care acordau finanţatorului dreptul de executare a acesteia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Finanţelor, în calitate de garant al împrumutului acordat companiei aeriene Blue Air Aviation de cãtre Eximbank SA, a semnalat băncii, în calitatea sa de creditor, sã analizeze posibilitatea punerii în aplicare a prevederilor Scrisorii de Garanţie care acordau finanţatorului dreptul de executare a acesteia. Demersul a fost necesar ca urmare a neîndeplinirii în mod repetat de cãtre compania aerianã Blue Air a obligaţiilor asumate în cadrul ajutorului de stat oferit de Statul Român, respectiv neachitarea dobânzilor şi a ratelor de capital aferente creditului contractat cu garanţia statului”, arată Ministerul de Finanţe.

Ministerul menţionează că Eximbank este singura instituţie îndreptãţitã, în mod unilateral, sã solicite executarea scrisorii de garantie, în conformitate cu prevederile legale.

Pe 19 august 2020, Guvernul decidea prin Ordonanţa de Urgenţă 139, acordarea unor ajutoare de stat companiilor Tarom S.A şi Blue Air S.A. pentru compensarea pierderilor economice suferite din cauza pandemiei de Covid.

În cazul Blue Air Aviation, în baza actului normativ, Ministerul Finanţelor Publice era abilitat să garanteze, în numele şi pe contul statului, unul sau mai multe împrumuturi bancare în valoare totală de 300.775.000 lei, pe o perioadă de până la 6 ani, cu titlu de ajutor de stat şi ajutor de salvare, acordate în condiţii speciale.

Contractele de împrumut urmau să fie încheiate cu banca de stat Eximbank care evalua capacitatea de rambursare, clasa de risc şi structura garanţiilor constituite de Blue Air în favoarea statului.

Garanţiile pe care le aducea Blue Air pentru primirea împrumutului erau: un teren intravilan de 94.479 mp situat în sectorul 1 din Bucureşti, şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 97 A şi pădurea amplasată pe acest teren; şase  aeronave aflate în proprietatea Blue Air Aviation; acţiunile deţinute de Airline Invest şi Rada Mihai Cătălin (CEO şi acţionar principal al companiei), în proporţie de 75%, pe care le aveau la Blue Air Aviation; 75% din acţiunile deţinute de Rada Teodor Cristian şi Rada Mihai Catalin în capitalul social al Airline Invest (societate acţionară la rândul ei în compania Blue Air Aviation) şi acţiunile deţinute de Airline Invest şi Aurora Engineering în capitalul social al Blue Air Technic SRL.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.