Creşterea economică ridicată va ajuta România să menţină deficitul bugetar în limita de 3% admisă de Uniunea Europeană, potrivit premierului Sorin Grindeană, transmite Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În condiţiile în care industria şi exporturile susţin creşterea consumului, Grindeanu spune că estimarea Guvernului, referitoare la o creştere economică de 5,2% în acest an, care a surprins analiştii atunci când a fost publicată, nu mai pare optimistă.

Premierul a arătat că nu vor fi necesare majorări de taxe sau reduceri ale cheltuielilor pentru a menţine deficitul bugetar sub nivelul de 3%, chiar dacă promite mai mulţi bani pentru finanţarea creşterilor de salarii anul viitor.

“Vom lua toate măsurile necesare pentru susţinerea ritmului de creştere. Ministrul de Finanţe şi cu mine monitorizăm săptămânal veniturile şi cheltuielile bugetare, pentru a ne asigura să vor respecta ţintele şi că orice posibile derapaje vor fi corectate în timp”, a spus miercuri Grindeanu, într-un interviu.

Susţinută de reduceri de taxe şi majorarea salariilor angajaţilor bugetari, economia României a avansat cu 5,7% în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cu toate că creşterea alimentată de consum a provocat îngrijorarea Băncii Naţionale a României, referitoare la sustenabilitatea avansului, noi măsuri de relaxare fiscală sunt în curs.

Parlamentul a aprobat miercuri legea salarizării unice, care va mări costurile cu cel puţin 10 miliarde de lei doar în 2018.

“Am făcut toate calculele şi putem susţine creşterile salariilor”, a spus Grindeanu.

Veniturile vor fi crescute de noile proiecte de infrastructură, de absorbţia mai mare de fonduri europene, de investiţiile străine mai mari şi de crearea de locuri de muncă, a arătat premierul.

Comisia Europeană anticipează însă că deficitul bugetar al României va atinge 3,5% în acest an şi 3,7% în 2018.

Leul a rămas în acest an în urma altor monede din regiune, cu o depreciere de 0,7% în raport cu euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.