Căderile înregistrate de burse la nivel global în urma votului şoc al britanicilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană au şters 196,2 miliarde de dolari din averile celor mai bogaţi 400 de oameni ai planetei, în doar două şedinţe de tranzacţionare bursieră, din care 69,2 miliarde de dolari luni, potrivit datelor Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miliardarii incluşi de Bloomberg în indicele miliardarilor deţin averi cumulate de 3.800 de miliarde de dolari, în scădere cu 1,8% comparativ cu sfârşitul anului.

Impactul a fost resimţit luni în special în Europa, unde 92 de miliardari au pierdut 29,4 miliarde de dolari, în timp ce declinul consemnat pe parcursul a două şedinţe de tranzacţionare a fost de 81,7 miliarde de dolari.

Comparativ cu sfârşitul anului trecut, averile miliardarilor europeni s-au redus cu peste 45,5 miliarde de dolari, reprezentând un declin de 5,1%.

Un număr de 150 de miliardari din Statele Unite şi Canada au pierdut luni 26,7 miliarde de dolari, iar în două zile 62,5 miliarde de dolari. De la începutul anului, averile acestora aproape au stagnat, consemnând o creştere cumulată de numai 236 milioane de dolari.

Cei 26 de miliardari ai Chinei au pierdut luni 1 miliard de dolari, iar în două zile 5 miliarde de dolari. În acest an, averile miliardarilor chinezi s-a redus cu 7,4%, respectiv cu 18,7 miliarde de dolari.

Al treilea cel mai bogat german, Georg Schaeffler, a consemnat luni cea mai mare pierdere, de 1,9 miliarde de dolari.

Cel mai bogat om din Europa, spaniolul Amancio Ortega, a pierdut luni 1,5 miliarde de dolari.

Între miliardarii americani, Bill Gates şi Mark Zuckerberg au înregistrat luni cele mai mai pierderi, de 1,8 miliarde de dolari, respectiv 1,6 miliarde de dolari.

Între cei 400 de miliardari din indicele Bloomberg, 69 au realizat luni creşteri ale averilor.

Takemitsu Takizaki, fondatorul Keyence, producător de senzori electronici, a obţinut luni cel mai mare câştig, de 579,3 milioane de dolari. Pe locul al doilea se află retailerul  japonez Tadashi Yanai, preşedintele companiei Fast Retailing din Tokyo, cu o creştere de 552 milioane de dolari.

Un număr de 19 miliardari din indicele Bloomberg au câştigat luni peste 100 de milioane de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.