Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că România poate ajunge cu uşurinţă în situaţia Greciei, care s-a împrumutat pentru a creşte veniturile populaţiei, iar celor care se bucură de majorarea veniturilor le transmite că e foarte uşşor ca banii primiţi în urma majorărilor să se piardă din cauza inflaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Traian Băsescu susţine că România poate ajunge într-o situaţie economică foarte dificilă dacă nu accesează masiv fonduri europene şi continuă să se împrumute. 
„Se ştia că va fi un efort extraordinar, Nimeni dintre oamenii raţionali nu putea crede că România poate susţine fără împrumuturi majore o creştere a pensiilor cu 40%. Dacă nu se compensează cumva cu bani de la Uniunea Europeană,  deci bani, nerambursabili, România riscă să intre în dificultate, să ajungă dezechilibrele macroeconomice atât de mari încât să trebuiască să ne numim Grecia doi şi să luăm măsuri. Grecia a intrat în cea mai adâncă criză dintre toate statele Uniunii Europene datorită creşterii pensiilor şi a salariilor” a afirmat Traian Băsescu duminică seară, la România Tv. 
Fostul preşedinte a vorbit despre „grecizarea” României.
„E uşor să grecizezi România cu decizii politice pe care le pui deasupra logicii economice. Noi putem face exerciţiul Grecia cu multă uşurinţă, suntem pe aproape. Iar cei care se bucură că le intră nişte bani şi trăim din  bani împrumutaţi nu trebuie decât câteva luni  ca să vadă că tot ce au primit s-a pierdut din inflaţie, s-a pierdut din creşterea preţurilor, s-a pierdut din nevoia guvernului de a pune taxe noi ca să poată rambursa creditele şi uite aşa te trezeşti că te bucuri de o mărire pe care în trei luni nu o mai ai. Soluţia corectă aici este: pregătite proiecte şi să nu mai bată câmpii cu alegeri anticipate, să creăm artificial o criză politică, pregătite proiecte şi la anul să bubuie proiectele pe care se încasează bani europeni” a mai afirmat Băsescu. 
Europarlamentarul susţine de asemenea că o soluţie ar fi majorarea etapizată a pensiilor, în condiţiile în care bugetul este unul „deformat”, iar încasările reale vor fi mai mici decât cele estimate. Băsescu şi-a exprimat aprecierea faţă de cele mai recente declaraţii ale premierului privind incertitudinea legată de majorările de venituri. 
„Faptul că are curaj să o spună premierul Orban este un lucru bun, înseamnă că începem să devenim responsabili, nu numai demagogi în procesul de guvernare”, a conchis fostul preşedinte.
Premierul ​Ludovic Orban a declarat duminică, la HotNews.ro LIVE că majorarea alocaţiilor şi a pensiilor depinde de evoluţia economică. Premierul a precizat însă că îşi doreşte aceste creşteri, însă nu va fi luată nicio decizie „care să afecteze evoluţia economiei pe termen lung”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.