Banca Transilvania (simbol bursier TLV), a doua cea mai mare bancă din România, a anunţat miercuri că lansează o ofertă pentru a prelua 8.308.673 actiuni emise de Victoriabank, a treia bancă din Republica Moldova din punct de vedere al activelor, ceea ce constituie 33,23% din numărul total de acţiuni ordinare nominative cu drept de vot.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oferta de preluare se adresează doar acţionarilor minoritari ai Victoriabank.

De altfel, Banca Transilvania a anunţat în ianuarie că a devenit acţionar al Victoriabank, având o participaţie de peste 66% împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

”Ca urmare a achiziţiei comunicate pieţei prin raportul curent TLV din 16 ianuarie 2018, Banca Transilvania informează investitorii cu privire la faptul că va iniţia, în temeiul legislaţiei pieţei de capital din Republica Moldova, oferta de preluare obligatorie a valorilor mobiliare emise de Victoriabank SA. Oferta de preluare este adresată exclusiv actualilor acţionari minoritari ai Victoriabank şi vizează achiziţionarea restului de 8.308.673 acţiuni emise de Victoriabank SA, ceea ce constituie 33,23% din numărul total de acţiuni ordinare nominative cu drept de vot, în conformitate cu aprobarea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare emisă în acest sens”, arată raportul băncii.

Preţul oferit pentru o valoare mobiliară este de 78,21 lei moldoveneşti, iar oferta de preluare este valabilă pentru о perioadă de 70 (şaptezeci) zile calendaristice, între 14 februarie şi 24 aprilie.

”Banca Transilvania va comunica rezultatele ofertei publice de preluare obligatorie imediat după finalizarea procedurii, în conformitate cu prevederile legale”, mai informează banca.

BT este primul investitor bancar străin de pe piaţa din Republica Moldova din ultimii zece ani.

Victoriabank are aproape 30 de ani de activitate, 540.000 de clienţi, 1.400 de angajaţi şi aproape 100 de sedii.

Banca moldovenească are 285.000 de carduri şi peste 17% cotă de piaţă. Din punct de vedere al plăţilor cu cardul la comercianţi, are peste 37% din piaţă.

Banca Transilvania, a doua cea mai mare bancă din România, are 2,2 milioane de clienţi, peste 7.000 de persoane în echipă şi peste 500 de sedii.

BT este lider pe piaţa cardurilor, cu 3 milioane de carduri emise, cu care au loc peste un milion de tranzacţii pe zi. Banca Transilvania a acordat în ianuarie – septembrie 2017 aproape 140.000 de credite noi persoanelor fizice, IMM-urilor şi celor din zona Corporate, în valoare totală de peste 9 miliarde lei.

Banca Transilvania a raportat în primele nouă luni un profit net de 779,8 milioane lei, în creştere cu aproape 19%, faţă de perioada similară a anului anterior, de 657 milioane lei.

De asemenea, banca a înregistrat venituri nete din dobânzi în sumă de 1,32 miliarde lei, mai mare cu 4% faţă de perioada ianuarie-septembrie 2016.

Activele totale ale băncii se ridicau la sfârşitul lunii septembrie la 54,9 miliarde lei, în creştere cu 6%, comparativ cu finalul anului trecut.

Banca Transilvania are o capitalizare de 10,02 miliarde lei.

Banca Transilvania a depăşit în 2016 în premieră BRD şi a urcat pe poziţia a doua în clasamentul băncilor româneşti după valoarea activelor, în urma BCR, care a rămas liderul pieţei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.