Banca Mondială face eforturi pentru aprobarea ”rapidă”, în câteva zile, a unui împrumut suplimentar de 350 de milioane de dolari pentru Ucraina, pentru a-i oferi bani de urgenţă pentru eforturile sale de a se apăra împotriva invaziei Rusiei, au spus persoane familiare cu planurile, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Extinderea unui împrumut existent ar oferi ”sprijin bugetar” Ucrainei, fără restricţii asupra modului în care guvernul preşedintelui Volodimir Zelenski îl poate cheltui, au declarat sursele pentru Reuters.

Una dintre surse a spus că împrumutul ar putea fi gata pentru a fi examinat de consiliul de administraţie al Băncii Mondiale încă de la sfârşitul acestei săptămâni, în timp ce o alta a spus că şi săptămâna viitoare este posibil, plata urmând să fie efectuată în câteva zile de la aprobare.

Ei au spus că planul are un sprijin puternic din partea consiliului executiv al Băncii Mondiale, format din 25 de membri, în ciuda obiecţiilor directorului executiv al Rusiei.

Statele Unite şi aliaţii occidentali controlează o majoritate covârşitoare a acţiunilor cu drept de vot ale instituţiei financiare.

Mişcarea de a transfera rapid numerar în Ucraina a devenit mai urgentă la Banca Mondială de când Rusia a invadat ţara săptămâna trecută.

Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, i-a spus lui Zelenski la Munchen, pe 19 februarie, că organizaţia pregăteşte o plată de 350 de milioane de dolari până la sfârşitul lunii martie, urmată de alte proiecte de finanţare.

ult Un purtător de cuvânt al Băncii Mondiale a refuzat să ofere detalii despre plan, dar a spus: ”În prezent, pregătim un pachet de finanţare cu plata rapidă pentru Ucraina, pe care sperăm să-l prezentăm consiliului nostru de administraţie pentru examinare în zilele următoare”.

Sursele au descris plata ca pe ”o suplimentare” care ar dubla efectiv un împrumut de 350 de milioane de dolari pentru politica de dezvoltare, acordat Ucrainei pe 17 decembrie pentru a sprijini reformele şi a stimula mai multă concurenţă în economie şi accesul la credite pentru micii fermieri.

Planul ar aduce împrumuturile Băncii Mondiale către Ucraina doar în ultimul an la peste 1,5 miliarde de dolari, inclusiv împrumuturi pentru răspunsul la Covid-19 şi vaccinări, îmbunătăţirea reţelei electrice şi educaţie. Nu s-ar adăuga la angajamentele de politică ale Ucrainei, iar prin extinderea unui împrumut existent, banca poate trece la aprobarea în consiliul de administraţie mult mai rapid decât dacă ar începe un proces de împrumut complet nou, cu noi obiective de program, au spus sursele.

Unele dintre noile fonduri pot proveni de la ţări donatoare bilaterale.

Pe măsură ce forţa de invazie a Rusiei în Ucraina creşte în amploare, una dintre surse a spus că plata de 350 de milioane de dolari ar putea fi oprită dacă guvernul lui Zelenskii este demis înainte ca transferul să fie gata.

”Dacă în ziua plăţii există îngrijorări că fondurile vor fi utilizate abuziv, acestea nu vor fi plătite”, a spus una dintre surse.

Cu excepţia cazului în care banca este sigură că fondurile vor ajunge la guvernul ucrainean, acestea nu vor fi plătite până în ultimul moment”.

De la declanşarea pandemiei de Covid-19, la începutul anului 2020, Banca Mondială a oferit un total de 2,3 miliarde de dolari în împrumuturi pentru sprijin bugetar, răspunsuri în domeniul sănătăţii, vaccinări şi proiecte de investiţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.