Banca Angliei a anunţat luni noi măsuri pentru a asigura stabilitatea financiară în Regatul Unit, pe lângă intervenţia sa pe piaţa obligaţiunilor cu termen lung, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comitetul de Stabilitate Financiară a Băncii a anunţat pe 28 septembrie un program de achiziţii de urgenţă, de două săptămâni, pentru obligaţiuni guvernamentale ale Marii Britanii pe termen lung – cunoscute sub numele de ”gilts” – pentru a restabili ordinea pe pieţe şi pentru a proteja fondurile de investiţii bazate pe răspundere (LDI) de colapsul iminent.

Banca centrală a anunţat luni că va introduce măsuri suplimentare pentru a asigura ”încheierea ordonată” a schemei sale de achiziţii pe 14 octombrie, inclusiv creşterea dimensiunii licitaţiilor sale zilnice, pentru a permite achiziţiilor de obligaţiuni guvernamentale înainte de termenul limită de vineri.

”Până în prezent, banca centrală a desfăşurat 8 licitaţii zilnice, oferindu-se să cumpere până la 40 de miliarde de lire sterline şi a făcut achiziţii de obligaţiuni în jur de 5 miliarde de lire sterline. Banca este pregătită să desfăşoare această capacitate neutilizată pentru a creşte dimensiunea maximă a celor cinci licitaţii rămase peste nivelul actual de până la 5 miliarde de lire sterline în fiecare licitaţie”, a spus instituţia în anunţul de luni.

Limita de licitaţie va fi confirmată în fiecare dimineaţă la ora locală 9 a.m., iar pentru luni a fost stabilită la 10 miliarde de lire sterline (11 miliarde de dolari).

Banca va lansa, de asemenea, o Facilitate Temporară de Recuperare a Garanţiilor Extinse (TECRF), care va permite băncilor să uşureze presiunile de lichiditate asupra fondurilor clienţilor implicaţi în volatilitatea recentă a pieţei.

În urma creşterii fără precedent de luna trecută a randamentelor gilt-urilor, LDI-urile – care deţin cantităţi substanţiale de obligaţiuni şi sunt deţinute în principal de scheme de pensii cu salariul final – au primit apeluri în marjă de la creditori.

Un apel în marjă este o cerere din partea brokerilor de a creşte capitalul propriu într-un cont, atunci când valoarea acestuia scade sub valoarea cerută de broker.

TECRF va permite băncilor să desfăşoare ceea ce Banca a numit ”operaţiuni de asigurare a lichidităţii”, care vor dura dincolo de termenul limită de vineri şi vor uşura presiunile asupra fondurilor LDI ale clienţilor.

”În cadrul acestor operaţiuni, banca centrală va accepta garanţii eligibile în cadrul Cadrului Monetar Sterling (SMF), inclusiv gilts indexate, precum şi o gamă mai largă de garanţii decât cele eligibile în mod normal în cadrul SMF, cum ar fi garanţiile pentru obligaţiuni corporative”, a spus banca.

În al treilea rând, banca a spus că va fi pregătită să-şi utilizeze operaţiunile obişnuite de repo pe termen lung indexate în fiecare marţi – care le permit participanţilor de pe piaţă să împrumute rezerve de numerar ale BOE timp de şase luni în schimbul unor active mai puţin lichide – pentru a reduce şi mai mult presiunile de lichiditate asupra fondurilor LDI.

Această facilitate permanentă va oferi băncilor lichiditate suplimentară împotriva garanţiilor eligibile ale SMF, inclusiv a gilt-urilor indexate, şi astfel va sprijini împrumuturile acestora către contrapărţile LDI”, a spus Banca.

”Lichiditatea este disponibilă şi prin noua facilitate permanentă de repo pe termen scurt a băncii, lansată săptămâna trecută, care oferă o cantitate nelimitată de rezerve la cursul băncii în fiecare joi.”

Creşterea fără precedent a randamentelor obligaţiunilor, care a venit pe fondul anunţurilor controversate ale noului guvern de politică fiscală din 23 septembrie, a determinat personalul Băncii Angliei să lucreze în noaptea de dinaintea lansării planului său de salvare pe 28 septembrie.

Banca a dezvăluit săptămâna trecută că unele fonduri LDI au fost la câteva ore distanţă de o prăbuşire în dimineaţa următoare, ceea ce ar fi provocat unde de şoc în economia Marii Britanii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.