Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a modificat metodologiile de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciile de transport şi de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale, pentru a stimula investiţiile în infrastructura de reţea pentru care se pot atrage fonduri europene nerambursabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în şedinţa din data de 20.01.2021, ordinele privind modificarea metodologiilor de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciile de transport şi de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale. Această modificare a avut în vedere stimularea realizării de investiţii în infrastructura de reţea pentru care se pot atrage fonduri europene nerambursabile”, arată ANRE.

Astfel, rata reglementată a rentabilităţii aplicată investiţiilor care se vor pune în funcţiune începând cu data de 1 februarie 2021, realizate de operatori prin cofinanţare din fonduri europene nerambursabile, se majorează cu 2% peste cea aprobată pentru această perioadă de reglementare, care este de 6,39%.

Accesarea fondurilor europene este o activitate laborioasă cu un grad ridicat de risc privind acceptarea iniţială a finanţării proiectelor conform criteriilor de selecţie ale Comisiei Europene, precum şi derularea ulterioară a realizării acestora, inclusiv recuperarea fondurilor avansate iniţial de către operatori, spun reprezentanţii ANRE.

”Prin acordarea acestui stimulent se încurajează accesarea de fonduri europene pentru investiţiile în obiectivele reţelei electrice/sistemului de gaze naturale care au ca scop implementarea politicilor europene de dezvoltare durabilă, economie concurenţială şi protejare a mediului prin decarbonizare”, adaugă ei.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.