Asociaţia pentru Prevenirea şi Combaterea Fraudelor (APCF) propune identificarea firmelor din România deţinute direct sau indirect de entităţi offshore, verificarea dosarelor acestor parteneri de afaceri, precum şi monitorizarea atentă a clienţilor identificaţi în dosarele Panama Papers.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este necesară realizarea unui raport privind tranzacţiile ce implică teritorii offshore, în vederea combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului. Trebuie monitorizate şi verificate şi fostela companii dintr-un grup, care au fost radiate, dizolvate, au intrat în insolvenţă sau sunt urmărite penal”, sunt de părere reprezentanţii APCF, care au participat la Seminarul cu tema "Managementul Combaterii Spălării banilor, Finanţării Terorismului şi Conflictului de interese"  -  De la Strategie la Implementare.

De asemenea, APCF a făcut recomandări şi în ceea ce priveşte evitarea conflictului de interese în zona de achiziţii. Astfel, trebuie verificat profilul furnizorului, precum numărul de angajaţi, Consiliul de Administraţie, obiect de activitate, situaţie financiară, datorii la bugetul de stat.

”Conflictul de interese apare atunci când un angajat agent sau o terţă parte care este implicată în procesul de licitaţie/achiziţie are un interes personal sau economic care ar putea influenţa desemnarea câştigătorului”, subliniază membrii  APCF.

Totodată, prin cadrul unor programe de cunoaştere a personalului, pot fi solicitate periodic declaraţiile de interese, dar şi informaţii privind relaţiile de rudenie ale unui angajat.

O anchetă realizată de către circa100 de publicaţii din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea de conturi în paradisuri fiscale aparţinând unor 140 de responsabili politici sau personalităţi din 42 de ţări.

Documentele, regrupate sub denumirea de „Panama Papers”, au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, având sediul în Panama.

În scandalul Panama Papers au fost implicate astfel peste 500 de bănci şi  15.600 de companii-scoică. Ca orizont de timp, s-a întins pe o perioadă de aproximativ 40 de ani.

Potrivit Consorţiului internaţional al jurnaliştilor de investigaţii (ICIJ), ce a reunit pentru această activitate 370 de jurnalişti din peste 70 de ţări, mai mult de 214.000 de entităţi offshore au fost implicate în operaţiuni financiare în peste 200 de ţări şi teritorii din întreaga lume.

Cabinetul de avocatură Mossak Fonseca a derulat afaceri cu 33 de persoane aflate pe listele SDN (Specially Designated Nationals), acele entităţi bănuite că au finanţat atacuri teroriste. A fost totodată investigată în anul 2008 de Office of Foreign Assets Control  (OFAC, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine).

Mossak Fonseca are 600 de angajaţi în 35 de locaţii din întreaga lume.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.