Calitatea apei pe litoralul românesc este excelentă, anunţă Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din Romania (ANAT), care precizează că speculaţiile legate de o eventuală răspândire a unui presupus virus în apa mării s-au dovedit zvonuri alarmiste şi nefondate. De asemenea, pentru litoralul românesc se constată o creştere considerabilă a rezervărilor, arată ANAT.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) subliniază ferm că Litoralul românesc este una dintre destinaţiile de vacanţă apreciate de către români, oferind turiştilor o experienţă unică de relaxare şi distracţie. Speculaţiile legate de o eventuală răspândire a unui presupus virus în apa mării s-au dovedit simple zvonuri alarmiste, nefondate, ştiri false. Aceasta în pofida realităţii, care indică faptul că în acest an, pentru litoralul românesc se constată o creştere considerabilă a rezervărilor. ANAT a verificat cu atenţie informaţiile oficiale din care rezultă că apa mării este bună pentru îmbăiere. Dorim să aducem în atenţia publicului că aceste afirmaţii false despre prezenţa bacteriilor infecţioase şi epidemie în Constanţa, în urma războiului din Ucraina şi a barajului aruncat în aer, sunt complet nefondate şi crează deservicii enorme şi nejustificare litoralului românesc. Monitorizarea calităţii apei de îmbăiere în zonele costiere ale României se efectuează începând cu anul 2007, iar până în prezent nu au fost înregistrate rezultate neconforme”, arată ANAT, într-un comunicat.

Având în vedere situaţia generată de ruperea barajului de la Nova Kahovka în Ucraina, autorităţile române au intensificat măsurile de monitorizare. Astfel, monitorizarea calităţii apei se va efectua frecvent, timp de 14 zile, începând cu data de 15 iunie 2023, în punctele de recoltă din judeţele Constanţa şi Tulcea. Informaţiile obţinute în urma acestor analize vor fi disponibile publicului pe site-urile DSP Constanţa şi Tulcea.

”De asemenea, dorim să subliniem că există unele aspecte esenţiale care contrazic afirmaţiile alarmiste. În primul rând, există o distanţă de 300 de kilometri între locul de vărsare şi litoralul românesc, ceea ce reduce semnificativ orice posibilitate de contaminare a apei costiere. În al doilea rând, apa mării este sărată şi septică, ceea ce limitează riscul de dezvoltare a bacteriilor infecţioase. Ne confruntăm anual cu campanii anti-litoral, susţinute de pseudospecialişti care încearcă să creeze senzaţional şi panică în rândul populaţiei. Aceste persoane, dornice să fie auzite, exagerează şi interpretează greşit informaţiile, ignorând faptele reale şi cercetările ştiinţifice. Nu trebuie să uităm că toate aceste probleme sunt prezentate adeseori ca fiind ”concentrate” doar de la Năvodari la Vama Veche. Ne amintim prea bine de zvonurile din trecut privind apariţia unui păianjen ”văduva neagră” pe litoral, despre ”bombardarea Deltei Dunării”, despre o presupusă poluare a apei, despre invaziile de alge etc.”, menţionează ANAT.

Patronatul mai precizează că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu face referire la litoralul românesc şi nici la cel bulgăresc în privinţa acestei probleme.

”Calitatea apei de îmbăiere rămâne excelentă în Mamaia şi pe întregul litoral românesc. În ceea ce priveşte monitorizarea calităţii apei de îmbăiere în sezonul estival, dorim să reiterăm că aceasta se realizează în permanenţă. Autorităţile competente, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Constanţa şi Tulcea, recoltează şi analizează probe de apă pentru a asigura că apa de mare este în parametrii optimi de calitate. Riscul unei contaminări a apei costiere este aproape inexistent şi măsurile de siguranţă sunt luate în mod regulat pentru protejarea sănătăţii turiştilor”, adaugă ANAT.

ANAT face un apel către toţi cei interesaţi de vacanţa pe litoralul românesc să se informeze corect şi să nu ia în considerare decât informaţiile venite de la autorităţile abilitate.

”Dezinformările pot afecta nu doar imaginea litoralului românesc, dar şi industria turistică şi economia locală”, spun reprezentanţii ANAT.

Pentru a obţine informaţii actualizate privind monitorizarea calităţii apei de îmbăiere în sezonul estival, poate fi accesat link-ul următor: https://dspct.ro/monitorizarea-calitatii-apei-de-imbaiere-in-sezonul-estival/?fbclid=IwAR1ybHxQKGAmiRWZ_ZwlUP9hBOUnTnYnW4E43o5yLava-WfrxrYoZmj6MM8 .

Aici se găsesc date în timp real despre rezultatele analizelor şi informaţii importante privind siguranţa şi calitatea apei de îmbăiere.

”Dacă, în urma analizelor, se constată o posibilă contaminare a apei costiere, populaţia va fi imediat înştiinţată şi vor fi luate măsuri pentru interzicerea îmbăierii în zonele respective”, mai spun ei.

Faţă de 2022, se înregistrează o creştere cu 1,6% a numărului unităţilor de cazare clasificate de pe litoral.

”Astfel, cei care vor ajunge anul acesta în staţiunile autohtone de la malul mării au la dispoziţie 3.007 unităţi de cazare din care pot alege, în funcţie de confort, facilităţi, buget etc. În acest număr sunt incluse atât hotelurile, cât şi apartamentele, vilele şi alte structuri, în total 135.911 locuri de cazare. Dintre acestea, aproape 97.000 sunt în hoteluri de 3, 4 sau 5 stele atât din staţiunea Mamaia, cât şi din sudul litoralului. De altfel, cele mai căutate staţiuni de către cei care au făcut deja rezervări pentru actualul sezon estival sunt Mamaia, Eforie Nord, Venus, Jupiter, iar o creştere notabilă a interesului a fost constatată în ceea ce priveşte staţiunea Olimp. De asemenea, o surpriză a sezonului estival 2023 o rezervă staţiunea Eforie Sud, în care administraţia publică locală şi judeţeană a operat o serie de investiţii, atât în modernizarea falezei, cât şi în lărgirea plajelor. Litoralul românesc rămâne o destinaţie turistică sigură şi atractivă, oferind o experienţă plăcută şi relaxantă turiştilor. ANAT va fi permanent atent la acest subiect si va informa periodic publicul dacă vor apărea orice fel de neconformităţi. ANAT contează pe sprijinul dumneavoastră pentru a combate dezinformările şi a promova imaginea autentică a litoralului românesc”, mai arată ANAT.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.