Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER) consideră că intervenţiile în piaţa energiei, chiar dacă sunt pe termen scurt, nu sunt un semnal bun pentru investitori şi participanţii la piaţă şi se arată îngrijorată de modul în care furnizorii de energie electrică şi gaze naturale îşi vor recupera sumele alocate şi de impactul unor eventuale întârzieri asupra întregului sistem, care urmare a apicării prevederilor legii de plafonare a preţurilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Asociaţia Furnizorilor de Energie din România – AFEER apreciază consensul politic obţinut în Parlament pentru adoptarea Proiectului de Lege nr 513 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022. Considerăm că este o lege utilă şi necesară, în contextul creşterilor explozive ale preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, pentru sprijinirea mai ales a consumatorilor casnici în vederea trecerii iernii 2020 – 2021. În actualul cadru legal, suntem convinşi că furnizorii vor lua toate măsurile necesare pentru aplicarea prevederilor legii, respectiv a noilor măsuri de compensare si plafonare a facturilor”, precizează Laurenţiu Urluescu, preşedinte AFEER.

El consideră că o consultare prealabilă a mediului de business ar fi condus la găsirea unor măsuri mai uşor de aplicat si cu efecte mai mici asupra pieţei de energie.

"AFEER îşi exprimă îngrijorarea că soluţiile adoptate, în special cele cu privire la plafonarea preţurilor, instituie eforturi suplimentare, atât financiare, cât şi administrative, din partea furnizorilor, care deja înregistrează pierderi curente. Efortul de finanţare este foarte mare, schema foarte complicată şi birocratică, ceea ce poate duce la blocaje financiare în activitatea furnizorilor", arată asociaţia.

AFEER atrage atenţia că prin acest acest act normativ, care instituie o serie de măsuri temporare, s-au găsit soluţii doar pe termen foarte scurt (cinci luni, respectiv perioada iernii), iar autorităţile trebuie să înceapă de pe acum să fie preocupate pentru ce va urma şi să dispună măsuri urgente pentru creşterea producţiei de energie în România, să se asigure că se realizează investiţii vitale pentru siguranţa Sistemului Energetic Naţional.

 “Vedem cu toţii că situaţia investiţiilor în noi capacităţi de producţie este dramatică: numai vorbe, zero acţiune! Practic, la acest moment putem spune că nu avem investiţii în curs de realizare, în condiţiile în care proiecte importante stagnează de luni bune”, susţine Ion Lungu, Director Executiv AFEER.

În acelaşi timp, AFEER reiterează că intervenţiile în piaţa energiei (suprataxarea unora dintre producatori şi limitările în piata cu amanuntul), chiar dacă sunt pe termen scurt, nu sunt un semnal bun pentru investitori şi participanţii la piaţă, "din păcate, România fiind recunoscută pentru schimbările imprevizibile în legislaţie".

AFEER este totodată îngrijoată de modul în care furnizorii de energie electrică şi gaze naturale îşi vor recupera sumele alocate si impactul unor eventuale întârzieri asupra întregului sistem.

"Facem apel la autorităţile responsabile pentru stabilirea din timp a unor proceduri clare si usor aplicabile, pentru evitarea unui eventual blocaj financiar în plină iarnă, care ar fi devastator pentru siguranţa sistemului energetic naţional, mai ales că vedem cum, la nivel european furnizorii sunt cei mai afectaţi operatori, fiind semnalate deja cazuri importante de insolvenţă şi/sau faliment (Anglia, Cehia, Romania s.a)", mai arată AFEER.

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România, înfiinţată în anul 2006, cuprinde, în prezent, un număr de 35 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică, care asigură furnizarea energiei electrice atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici care activează în România, cu o cotă de piaţă de circa 90% din consumul final de electricitate.

După 15 ani de la înfiinţare, AFEER a decis să-şi extindă activitatea şi să vină şi în sprijinul furnizorilor de gaze naturale, alfel spus, al furnizorilor de energie. Până în prezent, 13 companii membre ale asociaţiei au optat pentru statutul de membru multiplu (energie electrică şi gaze naturale).

Camera Deputaţilor a adoptatmiercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege care aprobă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea ordonanţei Guvernului 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”. Legea va merge la promulgare. Ministrul interimar al Economiei Virgil Popescu a arătat că „românii nu vor plăti mai mult decât au plătit în decembrie anul trecut”. Prin actul normativ, vor beneficia de această facilitate de plafonare a facturilor, pe lângă consumatorii casnici, şi spitalele şcolile, grădiniţele, cabinetelor medicilor de familie, organizaţiior neguvernamentale, bisericilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii. Prevederile ar urma să intre în vigoare de la 1 noiembrie.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.