Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a modificat regulile de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile aparţinând prosumatorilor, acei producători care consumă dar şi vând în reţea energie produsă în centrale regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 27 kW.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în şedinţa din data de 13 mai 2020, Ordinul nr. 77/2020 privind  modificarea şi completarea Ordinului ANRE nr. 226/2018, care aduce modificări ce vizează, în principal, fluidizarea operaţiunilor desfăşurate în cadrul programului derulat prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), precum şi alte măsuri de optimizare a funcţionării cadrului de reglementare aferent prosumatorilor", a informat ANRE.

Între modificările aduse cadrului de reglementare existent, ANRE menţionează că au fost eliminate restricţiile de compatibilitate din reglementare în cazul contoarelor de măsurare a energiei electrice produse din surse regenerabile (E-SRE), inclusiv sistemul de comunicaţie aferent acestora, impuse în cadrul programului gestionat de Administratia Fondului de Mediu, a căror costuri sunt recunoscute în cadrul acestui program.

"Precizăm că aceste contoare sunt montate suplimentar faţă de contoarele de decontare, pentru care exista obligaţia de montaj gratuit pentru operatorii de distribuţie", precizează ANRE.

De asemenea, a fost instituită obligaţia pentru prosumatori de a asigura accesul operatorilor de distribuţie ȋn instalaţiile proprii, pentru asigurarea activităţilor de montare şi sigilare a contoarelor de măsurare a energiei electrice inclusiv pentru activităţile ulterioare de verificare ale contoarelor de măsurare a energiei electrice din instalaţiile acestora.

O altă modificare adusă este citirea de către operatorii de distribuţie a contoarelor de măsurare a energiei electrice produse din surse regenerabile, montate în cadrul programului derulat AFM se realizează doar la cererea prosumatorului persoană fizică, ȋn baza unei convenţii încheiate ȋn acest sens ȋntre operatorul de distribuţie şi prosumator.

Mai mult, ANRE a instituit obligaţia pentru operatorii de distribuţie de a stoca informaţiile referitoare la cantităţile de energie electrică măsurate pentru o perioadă de un an calendaristic.

În plus, s-a introdus posibilitatea suspendării de către ANRE a acreditării pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi şi în cazul în care prosumatorul informează autoritatea asupra încheierii contractului de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse de centrala de E-SRE cu putere electrică instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum si livrată ȋn reţea.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.